Motoriek van kinderen steeds slechter!

Dit weekend hoorde ik op de radio dat het percentage kinderen met een slechte motoriek weer is toegenomen. Kinderen bewegen steeds minder en dit heeft zijn weerslag op de gezondheid van een kind. Niet alleen de motoriek komt in gevaar. Veel kinderen kampen met overgewicht. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor de toekomst. Zeker nu het aantal volwassenen met obesitas toeneemt.

Kinderen spelen niet meer buiten, worden met de auto naar school gebracht en zitten steeds meer achter een schermpje in hun vrije tijd. Dit heeft zijn weerslag op de bewegingsvaardigheid en motoriek van een kind. Volgens onderzoek uit 2020 waarbij in totaal 70.000 kinderen zijn beoordeeld, heeft bijna 30% van de kinderen een verminderde motoriek. Dat is bijna 1 op 3. Dit is vooral toe te schrijven aan meer zitten en minder bewegen. Op latere leeftijd zorgt dit uiteraard nog steeds voor problemen en het is gewoonweg niet goed voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast zorgt deze manier van leven ervoor dat veel kinderen met overgewicht kampen.

Kinderen die op jonge leeftijd te maken krijgen met overgewicht hebben op latere leeftijd ook meer kans op overgewicht. Dit heeft meerdere oorzaken. Eén hiervan is de volgende. Tot ongeveer je 20e levensjaar maakt je lichaam (extra) vetcellen aan. Wanneer je overgewicht hebt maakt je lichaam in deze jaren dus meer vetcellen aan. Dit aantal vetcellen raak je niet meer kwijt gedurende je leven. Je vetcellen kunnen zich wel vullen met vet en dit weer loslaten. Maar het aantal vetcellen dat je opbouwt tot je 20e is het aantal waar je de rest van je leven mee te maken hebt. Wanneer je dus overgewicht hebt in je jeugdjaren sta je in feite 1-0 achter. Door het hogere aantal vetcellen heb je dus meer kans bij “te veel” eten dat deze vetcellen zich vullen en jij op latere leeftijd te maken krijgt met overgewicht.

Het is dus belangrijk dat kinderen in beweging blijven. Voor hun motoriek, maar zeker ook hun lichaamsgewicht. Als kinderen op jongere leeftijd aan sport doen merken ze vaak hoe leuk het is om in beweging te zijn. Dit zorgt ervoor dat op latere leeftijd vaak ook aan sport wordt gedaan. Iets dat natuurlijk belangrijk is voor de gezondheid. Deze basis wordt gelegd in de jonge jaren.

Bij Better Through Movement verzorgen we lessen die ertoe bijdragen dat elk kind werkt aan zijn coördinatie, balans en dus zijn/haar motoriek verbetert. Uiteraard laten wij ook zien dat sporten leuk is! Plezier is belangrijk anders gaat sporten kinderen tegenstaan en daar is niemand bij gebaat.

Wil je dus voorkomen dat jouw kind achterblijft qua motoriek of een verhoogde kans op overgewicht ontwikkeld. Zorg voor voldoende beweging van je kind. Verlaag de schermtijd, ga met de fiets naar school en zorg voor minimaal 1 sport waar je kind actief aan mee kan doen. Dit alles zorgt voor een betere ontwikkeling en daar plukt je kind zijn leven lang de vruchten van.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake