Koolhydraatvrijdieet werkt niet

Regelmatig heb ik gesprekken met nieuwe leden. Wanneer iemand als doel heeft om af te vallen hoor ik vaak dat ze al verschillende diëten hebben geprobeerd zoals koolhydraatvrij of varianten daarop. Maar wanneer koolhydraatvrij eten zo goed zou werken zouden deze mensen geen contact opnemen met Better Through Movement voor hulp bij het afvallen, toch? Ik leg je uit waarom een koolhydraatvrijdieet niet werkt.

Waarom zijn koolhydraten belangrijk?

In vrijwel elke vorm van voeding zitten koolhydraten. Koolhydraten zijn niets anders dan suikers. Of je nu een appel eet, een stronkje broccoli of een Snicker. Wat vaak bedoeld wordt met koolhydraatvrij eten is het schrappen van snoepjes, koekjes en frisdrank. Uiteraard is dat een goede ontwikkeling. Maar daarnaast worden ook zaken als aardappelen, rijst, brood en pasta uit het eetpatroon geschrapt. Dit is echter een minder goede ontwikkeling. Je hebt deze voedingsstoffen namelijk nodig om bijvoorbeeld voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels zijn belangrijk voor je stoelgang. Wil je dus niet verstopt raken, is het aan te raden toch wat brood, pasta of rijst te eten.

Calorietekort?

Het schrappen van koolhydraten zorgt daarnaast voor een fors lagere calorie-inname. Dit klinkt goed wanneer je af wil vallen. Maar wanneer je veel te weinig calorieën binnenkrijgt is dit niet goed voor je energieniveau gedurende de dag. Daarnaast val je door deze tekorten voornamelijk spiermassa af. Een hogere spiermassa zorgt er juist voor dat je verbranding hoger is en jij er fitter uitziet. Tot slot zorgt een lange periode van VEEL te weinig eten ervoor dat je lichaam in de spaarstand gaat. Hierdoor verlies je juist geen gewicht meer. Daarom lukt het vaak maar een tijdje om echt gewicht te verliezen met behulp van een dieet als koolhydraatvrij eten.

Wanneer je na een tijdje geen resultaat meer ziet raak je gedemotiveerd en ga je weer eten zoals je deed voor je koolhydraatvrije periode. Dit zorgt ervoor dat je de verloren kilo’s weer aankomt. Daarnaast heeft je lichaam minder energie nodig door de verloren spiermassa. Hierdoor kom je meer aan en ontstaat dus het bekende jojo-effect.  

Het advies

Wij van Better Through Movement bekijken altijd hoe jij op dit moment eet. Daar proberen we dan zo min mogelijk van af te wijken. Zo is het makkelijk om je een “nieuwe” levensstijl aan te leren. Daarnaast werken we niet met een crashdieet. Wij zorgen ervoor dat je ongeveer een halve kilo per week afvalt. Zo blijft je energieniveau op peil, behoud jij je spiermassa en is je voedingspatroon makkelijker vol te houden. Daarnaast hebben we elke 2 weken een weegmoment inclusief persoonlijk gesprek. Zo bieden we jou een stok achter de deur voor een nog beter resultaat.  

Wil je blijvend resultaat boeken? Schrap geen voedingsmiddelen die essentieel zijn voor je lichaam. Leer jezelf een levensstijl aan die vol te houden is en zorg ervoor dat je voldoende blijft eten. Een koolhydraatvrijdieet werkt niet voor de lange termijn en zorgt vaak voor een jojo-effect en dit werkt weer demotiverend.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake