Welke schoenen draag je bij CrossFit?

Wanneer je start met CrossFit zijn veel dingen nieuw. Zo ook, welke schoenen je draagt tijdens een les. Er zijn officiële CrossFit schoenen te verkrijgen. Uiteraard begrijp ik dat je niet direct de eerste les een paar Nano’s of Metcon’s (Reebok en Nike CrossFit schoenen) aanschaft. Maar deze schoenen zijn natuurlijk wel perfect voor CrossFit workouts. CrossFit is een hele brede sport. De ene dag ben je aan het hardlopen en aan het squatten. De volgende dag spring je op een box en zwaai je met een kettlebell. Dit vraagt om een speciaal soort schoen die eigenlijk van alle markten thuis is.  Dus welke schoenen draag je bij CrossFit?

Eerste les

Wanneer iemand start met CrossFit krijg ik regelmatig de vraag of je met buitenschoenen naar binnen mag. Bij een gewone sportschool mag dit namelijk niet. Maar bij een workout zoals bij Better Through Movement ren je een stukje, kom je binnen voor een aantal squats en burpees en daarna ga je weer naar buiten om te rennen. Het is dus niet echt zinvol om steeds je schoenen te wisselen, wanneer je buiten bent geweest.

De meeste mensen starten hun eerste training op hardloopschoenen, want dit zijn de sportschoenen die ze al hebben. Hardloopschoenen zijn echter niet de beste schoenen om een CrossFit WOD op te doen. Hardloopschoenen zijn namelijk gemaakt om de klappen tijdens het hardlopen op te vangen en hebben dus een dempende zool. Daarnaast zijn de zolen zo opgebouwd dat het makkelijk is om je voet af te wikkelen tijdens het rennen. Door deze 2 eigenschappen is het lastig om voornamelijk oefeningen met gewicht te doen zoals een deadlift en een squat. Door de demping worden de zolen instabiel en kun je dus minder tillen omdat je constant aan het corrigeren bent met je voeten en enkels. Daarnaast dien je bij deze oefeningen je gewicht vooral op je hakken te houden. Doordat de zolen zijn gevormd om je voeten af te wikkelen heb je hier minder ruimte om kracht te zetten. Een betere keuze zijn schoenen met een vlakke zool zoals All Stars en Vans. Deze schoenen hebben weinig demping in de zool en dit geeft dus extra stabiliteit. Daarnaast heb je de ruimte om kracht te zetten op je hak door het gebruik van een vlakke zool.

CrossFit schoenen

Wanneer je al een tijdje traint kun je ervoor kiezen om officiële CrossFit schoenen aan te schaffen. Deze schoenen zijn ontworpen speciaal met als doel om goed te kunnen presteren tijdens workouts. De zolen dempen precies genoeg om kortere afstanden te kunnen rennen en zijn hard genoeg om tijdens je workout veilig en goed te kunnen liften. CrossFit schoenen zijn te krijgen van diverse merken zoals Nike, Reebok, No Bull en Inov-8. Elke schoen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en elke CrossFitter heeft zijn eigen voorkeur. Ben je dus benieuwd welke schoenen het beste bij jou passen? Probeer er een paar uit en beslis daarna of kies een merk/model en neem de mindere punten voor lief. CrossFit schoenen zijn al jaren in ontwikkeling en worden elk jaar beter. Dus je zal je echt niet snel een buil vallen wanneer je kiest voor een bepaald merk/model.

Het voordeel van de CrossFit schoen is ook direct zijn manco. Een allround schoen zal altijd concessies moeten doen. Ver hardlopen op een CrossFit schoen is niet aan te raden. Daarnaast gebruiken veel CrossFitters naast hun reguliere schoenen ook nog een setje lifters. Deze schoenen hebben een harde hak aan de achterzijde. Daardoor dempen deze schoenen helemaal niet meer en staan de schoenen wat voorover. Door de harde hak zijn de schoenen lekker stabiel en door deze hak is het ook nog makkelijker te squatten met deze lifters.

Conclusie

Wil je dus starten met CrossFit maar weet je niet welke schoenen je het beste kunt dragen? Start op schoenen met een vlakke relatief harde zool zoals Vans of All Stars. Je kunt na een tijdje altijd nog een setje specifieke CrossFit schoenen aanschaffen. Daarnaast zijn de officiële CrossFit schoenen ook niet handig wanneer je lange stukken gaat hardlopen of wanneer je veel moet squatten of gewichtheffen. Maar wanneer je opzoek bent naar een allround schoen is dit wel de beste keuze voor je workout.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake