Buitenadem? Geen paniek!

Het gebeurt niet vaak. Maar toch heb ik nog wel eens mensen die bang zijn om buitenadem te raken tijdens een training. Het is voor mij als trainer makkelijk om te zeggen dat het niks is om bang voor te zijn op dat moment. Maar wanneer jij je onzeker voelt of je dit wel aankan dan helpt dat op zo’n moment niet echt. Het beste is dan gewoon om even rust te nemen en vanuit daar weer aan de slag te gaan. Het is echter een natuurlijk proces en niets om bang voor te zijn. Dus buitenadem raken is geen reden tot paniek!

Wanneer je sport hebben je spieren meer zuurstof nodig om te kunnen presteren. Deze zuurstof adem je in via je longen. Je hartslag gaat omhoog om de zuurstof via het bloed naar je spieren te vervoeren en de afvalstoffen van deze spieren weg te voeren. Een hogere hartslag hoort er dus gewoon bij. Onze sport is vaak intensiever dan wat je gewend bent. Daarom starten we altijd 1-op-1 en zo kan de trainer regelen dat de intensiteit tijdens de training voldoende is om vooruitgang te boeken maar niet te hoog is om je af te schrikken en te laten twijfelen aan je eigen kunnen. Want dit werkt natuurlijk niet motiverend en wij willen dat jij je goed voelt na de training!

Naarmate de trainingen vorderen voeren we de intensiteit op. We gaan dan ook op een punt komen dat je echt gaat pushen. Hierbij word je behoorlijk moe. Dat is helemaal geen probleem. Maar soms is dat wel spannend. Zeker wanneer je naar de sportschool gaan al spannend vindt.

Wanneer je moe wordt ga je sneller ademen en heeft je lichaam veel zuurstof nodig. Deze hoge hartslag en het sneller ademen lijken veel op wat er in je lichaam gebeurt wanneer je bang bent. Als je al wat onzeker bent of misschien twijfelt aan je kunnen, dan kan dit ervoor zorgen dat je onbewust deze signalen aanziet voor echte angst. Hierdoor raak je bang en denk je dingen als: Wat als mijn hart te snel gaat. Of ik heb geen adem meer. Het enige dat we dan kunnen doen is even rust nemen en je gedachten verzetten. Wanneer je even niet denkt dat je moe en buitenadem bent gaat dit vaak al beter.

Een situatie als dit maakt je misschien angstig om de volgende keer weer zo hard te gaan. Onze trainingen zijn juist bedoeld om meer vertrouwen in je lijf te krijgen. Dus dat is niet wat we willen. Terugkijkend op de situatie is er niet iets om bang voor te zijn. Je bent in feite niet in gevaar en het is een normale lichamelijke reactie dat je hartslag omhooggaat en je ademhaling versneld. Je hoeft dus niet in paniek te raken wanneer je buitenadem bent.

Bij Better Through Movement doen we dan gewoon een stapje terug. We verlagen de intensiteit waardoor jij gewoon kunt leren dat er niets is om bang voor te zijn. Wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt bouwen we de intensiteit langzaam op. Want ook jouw lichaam heeft baat bij het trainen onder een hogere intensiteit. Je conditie gaat hierdoor namelijk met sprongen vooruit. Hierdoor ben je niet meer buitenadem als je een trap op rent of een sprintje moet trekken als je de bus mist.

Een hogere hartslag en snellere ademhaling zijn dus gewoon een natuurlijk proces. Het is dus niets om je zorgen over te maken. Heb vertrouwen in je eigen lichaam. Wanneer je gewoon gezond bent dan is er echt niks aan de hand. Wij helpen je graag je grenzen te verleggen en zo het beste uit jezelf te halen. Maar onthoud goed tijdens het sporten. Ben je een keer buitenadem, raak dan niet in paniek er is niets aan de hand!

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake