Train je lekkerder in je vel

Een weekje geleden kreeg ik de vraag van een lid of ik al wel eens iets had geschreven over het positieve effect van trainen op je gemoedstoestand. Deze persoon heeft de afgelopen tijd veel meegemaakt en merkte dat trainen echt een positief effect heeft. Zeker om je hoofd leeg te maken en je gedachten even te verzetten. Er is ook veel onderzoek naar gedaan. Waar ik even wat dieper op in wil gaan in deze blog. Maar uit eigen ervaring week ik: Zit je even in de put? Train je lekkerder in je vel.

Bij deze meta-analyse zijn 13 onderzoeken bekeken en vergeleken. Al deze onderzoeken tonen aan dat bij een depressie, trainen een positief effect heeft. Zeker wanneer je niets doet of een placebo krijgt voorgeschreven. Raadzaam is te sporten wanneer je milde of gemiddelde klachten hebt, gemotiveerd bent en natuurlijk fysiek ook in staat bent om te sporten. Kom dus in beweging om lekkerder in je vel te zitten.

In het volgende onderzoek zijn weer diverse studies vergeleken. Hierbij wordt dezelfde conclusie getrokken dat sporten een positief effect heeft op depressieklachten. Ook wanneer dit behoorlijk zware klachten zijn. Wil je een nog beter resultaat? Train dan onder begeleiding van een trainer/coach aldus het onderzoek. De conclusie die aan deze studie wordt gehangen is zelfs zo stellig dat sporten een bewezen behandeling zou zijn tegen depressie.

De laatste meta-analyse die ik wil bespreken laat zien dat sporten beter werkt dan de normale behandelingen. Sporten zou zelfs net zo goed werken als een behandeling met medicijnen. Dat zou natuurlijk een super uitkomst zijn. Wel de voordelen en niet de nadelen/bijwerkingen! De onderzoekers concluderen dat de beste resultaten worden behaald met behulp van een combinatie van medicijnen en sporten.

Uiteraard weet ik dat een depressie iets anders is dan gewoon even niet lekker in je vel zitten. Maar wanneer bij zoiets heftigs als een depressie, sporten al vooruitgang laat zien. Of zelfs dezelfde resultaten als medicijnen. Dan kan dit niet anders dan ook een positief effect hebben als je gewoon even een baaldag hebt. Of dat er wat zaken in je privéleven spelen waardoor je gewoon even wat afleiding nodig hebt.

Baal je dus van je dag? Pak je hardloopschoenen uit de kast, plan een training in of stof je barbell af. Want zo train je jezelf lekkerder in je vel!

Groetjes,

Bart

p.s. Wat zijn jouw ervaringen met sporten?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake