Man zit in ijsbad tijdens adem- en ijsbadworkshop AdemWijs

De Kracht van Ademhaling: Een Terugblik op de Workshop van AdemWijs

Introductie: Ademen voor Welzijn en Sportprestaties

Wellicht hebben jullie het wel op onze social media kanalen voorbij zien komen. Dit weekend gaven Judith en Simon van AdemWijs een adem- en ijsbadworkshop bij ons op de locatie. Dit was een hele interessante workshop waarbij dieper is ingegaan op het belang van je ademhaling op je gemoedstoestand en sportprestaties.

Ademhaling: Jouw Innerlijke Gemoedstoestand Beïnvloeden

Omdat niet iedereen erbij kon zijn en ik denk dat de kennis die tijdens deze dag is besproken eigenlijk voor iedereen van toegevoegde waarde kan zijn, wil ik graag behandelen wat ik tijdens deze dag heb geleerd. Uiteraard is zelf ervaren vele malen beter. Dus wanneer AdemWijs een workshop organiseert, zorg dan zeker dat je erbij bent!

De Fundamenten van Horizontaal Ademen

De dag begon met een korte introductie over ademhaling. We doen dit natuurlijk allemaal en hebben het ook nodig voor de processen in ons lichaam. Maar wist je dat je ook je gemoedstoestand kunt veranderen door je manier van ademhalen? Wanneer je namelijk niet goed horizontaal (ik leg straks uit wat dit is) en dus kort ademt, activeer je jouw sympatische zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is actief in tijden van stress, wat zorgt voor meer spanning in je lijf. Het is dus beter om in tijden van rust, rustig en horizontaal adem te halen om je parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit is namelijk actief in jouw ruststand en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je spijsvertering en herstel beter werkt en jij jezelf minder gejaagd en dus ontspannen voelt.

Ademhaling voor Verbeterde Sportprestaties

Om te leren hoe je het beste horizontaal kunt ademen hebben we oefeningen gedaan. Maar het komt er uiteindelijk op neer dat je jouw volledige longcapaciteit gebruikt en je buik vult en je borstkas naar buiten uitzet. Daarnaast adem je door je neus. Dit zorgt ervoor dat je ingeademde zuurstof wordt gefilterd en gekoeld. En daarnaast zorgt dit ervoor dat je gewoonweg rustiger en meer gedoseerd ademhaalt.

CO2, Zuurstof en Sport: Een Intrigerende Samenhang

Het belang van je ademhaling op je sportprestaties is ook groot. Wist je bijvoorbeeld dat je ademprikkel (prikkel die je krijgt om adem te halen) wordt gestuurd door de hoeveelheid CO2 in je lichaam en dus niet door het gebrek aan zuurstof? Wanneer je ademt, adem je zuurstof in en stoot je CO2 en water uit. Deze CO2 is een restproduct van de verbranding in je lichaam. Tijdens het sporten bouw je CO2 op in je spieren en deze CO2 is nodig voor je lichaam om te herkennen waar meer bloed en dus zuurstof naartoe moet. Om je verzuring uit te stellen is het belangrijk om dus meer CO2 te houden op de plaats waar je op dat moment belast wordt. Zo voert je lichaam namelijk extra zuurstof aan en kun jij langer doorgaan.

Adembeheersing voor Verbeterde Sportprestaties

Door middel van je ademhaling kun je dit proces bevorderen en aan je CO2 tolerantie werken. Zo heb je minder snel een ademprikkel en kun je dus langer doorgaan. Hoe doe je dit? Door langer door je neus adem te halen en wanneer het nodig is door je mond uit te ademen. Bij CrossFit trainen we vaak op een hoge intensiteit. Op dat moment kun je het beste om door je mond te ademen. Wel is het belangrijk om te focussen op je uitademing. Zo ben jij de baas over je ademhaling en je ademhaling niet over jou.

Ademsessie en Het Wim Hof-Effect

Aan het eind van de dag hebben we een ademsessie gedaan. Door snel veel uit te ademen een aantal herhalingen lang kun je ervoor zorgen dat je lang geen ademprikkel krijgt en dus eigenlijk lang je adem in kunt houden. Let op dat je dit altijd in een veilige omgeving doet. Deze oefeningen hebben allerlei positieve effecten op het lichaam en daarom is dit dat Wim Hof dit ook adviseert om dit te doen.

De IJsbadevaring: Kracht van Ademhaling in Actie

Tot slot was het tijd om in het ijsbad te gaan. Het was vooral mooi om bij de anderen de zien want de kracht is van ademhaling. Van toch wel een paniekreactie bij het ingaan van het bad tot de rust wanneer de ademhaling onder controle was. Echt een superervaring.

Conclusie: AdemWijs Workshop voor Een Leven met Bewuste Ademhaling

Natuurlijk is dit echt in een notendop wat er besproken is op deze dag. Maar het is echt een aanrader geweest met handvatten hoe je dit toe kunt passen in je dagelijks leven. Ik zou echt adviseren om een workshop in te plannen wanneer je wilt weten en voelen wat het effect van je ademhaling is.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake