Gezonde maaltijd met biefreepjes kikkererwten en cashewnoten

Waarom een voedingsplan geen dieet is

‘Ik heb alles al geprobeerd, maar het lukt me niet’.  

Wanneer ik vroeg wat ze met ‘alles’ bedoelde kreeg ik het bekende rijtje: ‘Sonja Bakker, Weight Watchers, Atkins (koolhydraat arm), maaltijd vervangers, sapkuur etc’.  

Met alles bedoelde zij dus verschillende diëten die in de loop der jaren voorbij zijn gekomen als trend of hype. Maar zoals iedereen weet houdt geen enkele hype stand.  

Betekenis ‘HYPE’ 

Hype (de; m; meervoud: hypes)1iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt. (Bron: vandale.nl)  

‘Je moet gewoon gezonder eten’, is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat is gezond? In de supermarkt word je gebombardeerd met kleurrijke veelal groene producten met de nodige gezondheidsclaims (goedgekeurd door de EU).  

Om jou te ‘helpen’, lees: misleiden, worden claims toegevoegd als: bron van vezels, bron van eiwit, zonder toegevoegde suikers etc.. Door naar de voedingswaarde en ingrediënten te kijken kom je er pas echt achter hoe ‘vezelrijk’ een product met de gezondheidsclaim ‘bron van vezels’ daadwerkelijk is. De claim mag namelijk al gebruikt worden wanneer een product uit minimaal 3 gram vezels per 100 gram bestaat terwijl een volwaardig vezelrijk product uit 6 gram vezels per 100 gram hoort te bestaan. Kortom het word je niet makkelijk gemaakt om gezond te eten wanneer je denkt gezonde producten te kopen.  

Bron gezondheidsclaims:  https://food.ec.europa.eu/safety/labelling-and-nutrition/nutrition-and-health-claims/nutrition-claims_en#permitted-nutrition-claims

Mag je deze producten dan helemaal niet eten? Jawel, dit is waarom een voedingsplan geen dieet is.  

Een dieet is een voedingspatroon dat om (medische) redenen afwijkt van gewone voeding. Vaak wordt met dieet een energiebeperkt dieet bedoeld, ofwel een afvaldieet. Aan veel bekende afvaldiëten zitten nadelen. Het advies is dan ook om gewicht te verliezen of te genereren door een gezond en volwaardig voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging.  

Bron: voedingscentrum.nl 

Een voedingsplan wordt samengesteld op basis van jouw biomedische eigenschappen, activiteitenniveau en persoonlijke factoren. Een gezond en volwaardig voedingspatroon bestaat uit de juiste samenstelling macro- en micronutriënten met voldoende variatie en balans. Benieuwd wat ik daar eigenlijk mee bedoel? Lees dan mijn volgende blogpost over macro- en micronutriënten.  

Groetjes,

Macha

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake