Fit worden? Start met CrossFit.

Wil jij fit worden? Start met CrossFit. Voor mij is het makkelijk en klinkt het misschien als preken voor eigen parochie. Maar wanneer je kijkt naar de aanpassingen in je lichaam zorgt CrossFit echt voor de beste scores. Laat ik vooropstellen dat elke vorm van lichaamsbeweging goed is. Want van de hele dag in de bankhangen of op een stoel zitten wordt niemand beter. Maar wanneer je opzoek bent naar een zo fit mogelijk bestaan is CrossFit de beste manier om dit te doen en ik zal uitleggen waarom.

Energiesystemen

Je lichaam werkt met 3 energiesystemen. Deze systemen zijn actief wanneer jij een activiteit uitvoert. Het systeem dat aan het werk is wanneer je een krachtsexplosie nodig hebt werkt zonder zuurstof en heeft een tijdspanne van ongeveer 1 tot 15 seconden. Je kunt hierbij denken aan een maximale lift of een zo ver mogelijke sprong. Het 2e energiesysteem gaat aan het werk bij krachtsinspanningen vanaf ongeveer 60% van je maximale kracht. Dit kun je tot ongeveer 90 seconden volhouden. Denk hierbij aan een sprint van 400m. Tot slot hebben we het energiesysteem wat je “urenlang” vol kunt houden en gebruik maakt van zuurstof (aeroob) om je spieren opgang te houden. Dit kan een marathon zijn. Maar ook gewoon een stukje wandelen.

CrossFit is zo divers dat we vrijwel elke training deze 3 energiesystemen aantikken. Er wordt zwaar getild of een explosieve kracht gevraagd. En tijdens de workouts maken we gebruik van wat minder explosiviteit en werken we meer op uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn onze workouts full-body en wordt er dus gebruikgemaakt van vrijwel alle spiergroepen. Uiteraard wordt elke dag wat meer op verschillende spiergroepen gefocust maar er wordt nooit een spiergroep overgeslagen Dat is waarom je zo snel fit kunt worden met CrossFit.

Wanneer je een voetbalwedstrijd speelt wordt ook gebruikgemaakt van deze verschillende energiesystemen. Maar je gebruikt hier voornamelijk je benen voor. Dus je benen ontvangen de grootste trainingsprikkel. Fiets je graag, dan train je enkel in het aerobe energiesysteem. Wanneer je dus iets moet tillen heb je minder kracht om dit te doen. Wanneer je alleen krachtraining doet train je enkel in de eerste 2 energiesystemen. Mocht je dan een stukje cardio na afloop doen mis je weer de trainingsprikkel om deze gegenereerde extra kracht toe te passen wanneer je buitenadem bent.

Spiervezels

Een andere reden dat CrossFit de sport is om fit te worden is het inzetten van je spieren. Je spieren zijn uit 3 verschillende type spiervezels opgebouwd. Deze spiervezels kun je ook weer zien als mechanismen voor de 3 verschillende energiesystemen.  De snelle spiervezels zijn onder te verdelen in IIa en IIb. Waarbij IIa zorgt voor de maximale kracht en IIa voor de krachtsinspanningen waarbij niet alle (kracht) spiervezels nodig zijn. Wanneer je een lage krachtsinspanning nodig hebt zijn alleen de spiervezels Ia aan het werk. Dit is het 3e type de langzame spiervezels. Als je er dus voor kiest om alleen maar te wandelen of hard te lopen of te fietsen dan gebruik je enkel deze langzame spiervezels en bouw je dus geen piekkracht op. Om dit te tackelen kun je ervoor kiezen om intervaltrainingen te doen. Echter train je dan natuurlijk alleen maar de spieren die je gebruikt.

Wanneer je enkel krachttraining doet groeien je spieren en word je sterker Dit zorgt echter voor een slechtere doorbloeding van de spieren. Hierdoor kunnen afvalstoffen lastiger worden afgevoerd en zuurstof lastiger aangevoerd. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een krachtsinspanning langdurig vol moet houden je heel snel buitenadem bent en moet stoppen door verzuring. Hier helpt de aerobe training dan weer bij. Daarnaast zorgt het doen van krachttraining ervoor dat je lichaam capabel is om al je spiervezels aan te spreken. Wanneer je ongetraind bent kun je dit simpelweg niet. Je ziet vaak als iemand start met trainen hij/zij enorme stappen maakt in het begin. Dat is onder andere omdat hij/zij leert al zijn/haar spieren aan te spreken.

CrossFit zorgt ervoor dat door onze manier van trainen al je spiervezels worden aangesproken en ook aan het werk worden gezet onder vermoeidheid. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spieren verbeterd. Wat voor extra spieruithoudingsvermogen creëert. Daarnaast zorgt de manier van trainen ervoor dat je ook nog extra kracht opbouwt. Fit worden met CrossFit is dus een win-win situatie.

Fit worden? Start met CrossFit.

Een trainingsprogramma als CrossFit combineert dus al deze facetten feilloos en zorgt er dus voor dat je op alle mogelijke taken bent voorbereid. Je kunt natuurlijk zeggen dat je minder sterk bent dan een pure gewichtheffer. Of minder hard rent dan een pure hardloper. Dat is zeker waar. Maar door te specialiseren lever je altijd capaciteit in op andere punten en dat heeft effect op je prestaties in het dagelijks leven. CrossFit zorgt er namelijk voor dat jij in het dagelijks leven het best uit de voeten kunt. Een extreem voorbeeld. Je huis staat in brand en jij zit binnen. Wie zou je het liefst hebben die je komt redden? De brandweerman die alleen aan krachttraining doet en al buitenadem is van de trap op rennen. De brandweerman die ontzettend hard kan rennen maar niet sterk genoeg is om je op te tillen. Of de brandweerman die minder sterk is en misschien minder hard kan rennen. Maar je wel gewoon op kan tillen en veilig naar buiten brengt. Ik zou het wel weten.

Ben je dus alleen opzoek naar een fitter leven? Zoek niet verder, CrossFit is de sport ook voor jou. Of je nu al jaren niks gedaan hebt of al fit bent van jezelf? Wil je fit worden? Start met CrossFit.

Groetjes,

Bart

p.s. Wil jij graag je voeding aanpakken? Download dan nu mijn nieuwste E-Book

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake