Vrouw aan het gewichtheffen met barbell tijdens CrossFit training in Sportschool Zevenbergen

De onzin van BMI

Kritiek op medische ingrepen gebaseerd op BMI

De afgelopen weken heb ik tijdens een aantal gesprekken met leden gehoord dat operaties of andere medische ingrepen worden ontzegd omdat ze een te hoog BMI zouden hebben. Nu ben ik al een lange tijd van mening dan BMI niet de beste marker is om te bepalen wat een gezond gewicht is. Maar door dit soort dingen wordt ik echt chagrijnig omdat zelfs medische professionals blind varen op een nietszeggende marker als deze.

BMI als onbetrouwbare marker

Natuurlijk snap ik dat wanneer je te zwaar bent dat je meer risico loopt tijdens een operatie. Maar het is volgens mij belangrijker om te bepalen waarom iemand te zwaar is. Er zijn namelijk genoeg mensen “te zwaar” omdat ze een te hoge spiermassa hebben. Het is zeker waar dat overgewicht een steeds groter probleem wordt. Daar moeten we ons ogen niet voor sluiten. Maar ik kom in mijn beroep ook regelmatig mensen tegen met een “gezond” gewicht, maar die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn.

Belang van begrijpen waarom iemand te zwaar is

Wanneer je op de weegschaal stapt en je een “gezond” BMI hebt kan het nog steeds zijn dat je lichaamscompositie ongezond is. Vaak zien we dit bij mensen die veel zitten en dus een lage spiermassa hebben. Deze mensen hebben dan een hoog vetpercentage maar uiteindelijk gekeken naar BMI zouden ze kerngezond zijn. Ik spreek dit tegen.

Vetpercentage als betere marker voor gezondheid

Ik ben van mening dat vetpercentage een veel betere marker is om te bepalen of iemand gezond is. Als je BMI te hoog is vanwege een te hoog vetpercentage dan zijn mensen simpelweg minder gezond. Maar ook bij een gezond BMI en een te hoog vetpercentage zijn mensen ongezond. Het zou dus volgens mij belangrijk zijn om in de medische wereld naar vetpercentage te kijken. Zo worden mensen die kerngezond zijn niet buitenspel gezet of een spiegel voorgehouden omdat ze zogenaamd “ongezond” zouden zijn.

Pleidooi voor het kijken naar vetpercentage

Stap dus af van BMI en kijk naar vetpercentage. Zo filter je de ongezonde mensen eruit en hoeven mensen met “teveel” spiermassa niet af te vallen want meer spiermassa maakt je weerbaarder, zorgt voor een hogere verbranding en maakt je sterker. Dat is uiteindelijk wat telt voor een lang en gelukkig leven.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake