Wat is CrossFit?

CrossFit is een immens populaire sport in de VS. Deze sport is ook sinds enkele jaren upcoming in Nederland.

Vaak wordt gedacht dat CrossFit zwaar is en niet voor iedereen toegankelijk. Maar doordat elke oefening is aan te passen naar elk niveau door onze gespecialiseerde coaches is dat niet het geval. Ook wanneer je al een tijdje niks hebt gedaan of nog niet zo fit bent kun je bij ons terecht. Wij zorgen ervoor dat jij na elke training met een voldaan gevoel naar huis gaat. 

Maar wat is CrossFit nu eigenlijk? Volgens de fylosofie van CrossFit Inc, is CrossFit te omschrijven als Constantly Varied High Intensity Functional Movements. Wanneer we deze termen ontleden, zien we dat deze zin uit een drietal facetten bestaat. Dus constant varierende, functionele bewegingen onder een hoge intensiteit.

Met deze omschrijving is nog niet geheel duidelijk wat CrossFit nu daadwerkelijk inhoud.

Het wordt al meer duidelijk, wanneer we kijken wat de daadwerkelijke gedachte is achter CrossFit, CrossFit is een manier van trainen die je voorbereid op zaken die je in het dagelijks leven ook kunt tegen komen. Denk aan het optillen van je boodschappentassen of het trekken van een sprintje om je trein te halen.

De CrossFit gedachte is, dat specialiseren in een bepaald onderdeel negatief uitpakt op andere oefeningen. Een persoon wie het wereldrecord op de marathon verbetert, kan geen hele zware squats maken. Maar een persoon wie het wereldrecord squatten verbetert, kan nooit snel de marathon lopen en loopt de marathon waarschijnlijk niet uit.

Het idee is dus, dat specialiseren funest is voor je prestaties op andere onderdelen. De kunst van CrossFit is dus, dat je in alle onderdelen redelijk tot goed presteert, maar nooit als beste. Als maatstaf om deze fitheid te bereiken wordt gebruik gemaakt van “the 10 general and physical skills”. Deze skills zijn.

1.Endurance
2. Stamina
3. Strength
4. Flexebility
5. Power
6. Speed
7. Coördination
8. Agility
9. Accuracy
10. Balance

De eerste 4 skills (endurance, stamina, strength en flexebility) kun je verbeteren door training. De laatste 4 skills (coördination, agility, accuracy en balance) kun je verbeteren door te oefenen en de middelste skills (power en speed) zijn te verbeteren door oefening en training.

Wanneer deze skills worden verbeterd, kan de hoogste fitheid worden bereikt. En dan ben jij op elke mogelijke taak voorbereid.

Om deze fitheid te bereiken worden in Boxes overal ter wereld verschillende WOD’s (workout of the day) geprogrammeerd. Deze WOD’s bestaan uit een aantal kernonderdelen. Hierbij moet gedacht worden aan gymnastics, weightlifting en cardio onderdelen. Onder deze kernonderdelen vallen weer de verschillende oefeningen die vaak terugkomen in de workouts. Door deze onderdelen te verdelen over de verschillende WOD’s in de week en door deze “random” terug te laten komen is het mogelijk om de grootst mogelijke fitheid te bereiken en niet te specialiseren in een specifiek onderdeel.

Tot slot wordt vaak gedacht dat CrossFit enkel draait om groepslessen. Dat is echter niet zo. CrossFit is een trainingsvorm die ook individueel of in een 2-op-1 setting kan worden uitgevoerd.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan snel contact op. Of boek direct je No-Sweat Intake

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven