Wielrennen is niet genoeg!

Vorige week zag ik een dame bij mij op Facebook die een bericht had gedeeld van mijn concullega’s over bootcamp lessen. Bootcamp is niet helemaal vergelijkbaar met onze trainingsmethode maar lijkt al veel meer op functional fitness dan het eeuwige lopen op de loopband of de standaard geïsoleerde krachtoefeningen. Supergoed dus! Ik weet niet meer wat de exacte strekking was van de post maar ik denk dat er iets stond als: “bootcamp kan altijd”. Hierop had één van haar Facebook vrienden gereageerd dat ook wielrennen altijd kan. Laat ik vooropstellen dat elke vorm van lichaamsbeweging goed is. Maar wielrennen is niet genoeg.

Uiteraard is het belangrijk om te bekijken wat je doel is. Maar de meeste mensen doen aan sport om fitter te zijn of om af te vallen. Zoals hierboven aangehaald is elke vorm van lichaamsbeweging beter dan op de bank zitten. Maar ik zal uitleggen waarom wielrennen niet genoeg is.

Energiesystemen

Wielrennen is een echte duursport. Hierbij fiets je vrijwel constant op dezelfde “lage” intensiteit. Dit zorgt ervoor dat je maar in 1 energiesysteem traint. Het lichaam heeft zonder teveel in detail te treden 3 energiesystemen.  

  • 1e systeem wordt voornamelijk gebruikt bij maximale krachtsinspanningen (0 tot 30 seconden).
  • 2e wordt gebruikt bij submaximale krachtsinspanningen (30 sec tot +/- 180 sec).
  • 3e is het aerobe systeem en vraagt om een lage krachtoutput (3 min en langer)

Door dus enkel in het laatste energiesysteem te trainen, train je eigenlijk nooit in de eerste 2 systemen. Je bent dus misschien conditioneel sterk wanneer krachtsinspanningen lang duren. Maar korte inspanningen ben je niet op getraind. Denk hierbij het sprinten voor het halen van de bus of het oprennen van de trap. Een ander nadeel is dat conditie die je opbouwt in het aerobe systeem weinig tot geen overdracht heeft naar de andere 2 energiesystemen. Oefen je vaak in de eerste 2 energiesystemen? Goed nieuws! Deze trainingen hebben wel een positieve invloed op je aerobe systeem.

Een ander nadeel van deze manier van trainen is dat je lichaam zoals bij elke training went aan deze prikkel. De enige manier om dit te verbeteren is door de afstand die je fietst te vergroten. De vraag is daarnaast hoe effectief deze manier van trainen dan op termijn ook is wanneer je echt graag conditie opbouwt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor wielrennen maar ook voor wandelen en hardlopen.

Wil je in een ander energiesysteem trainen tijdens het wielrennen of hardlopen? Volg dan intervaltrainingen. Wanneer je deze trainingen regelmatig toepast ga je ook merken dat het tempo dat je kunt volhouden met stappen vooruitgaat! Blijf tijdens deze intervaltrainingen wel je grens opzoeken want echte vooruitgang boek je buiten je comfortzone.

Krachtopbouw

Wielrennen is een constant repeterende beweging. Het is daarnaast geen beweging waarbij je echt een functionele beweging traint. Natuurlijk worden je benen er sterker van maar het menselijk lichaam werkt helaas niet zo dat wanneer je hard kunt fietsen je bijvoorbeeld automatisch ook veel kunt tillen. Om deze kracht op te bouwen moet je het lichaam aanleren om dit beweegpatroon te herkennen. Dit kan alleen door daadwerkelijk deze oefeningen uit te voeren. Dus wil je zwaar squatten of een gewicht van de grond kunnen tillen? Ga squatten of deadliften! Verder is wielrennen puur voor je benen. Want je armen, schouders, borst en rugspieren train je niet.

Wanneer je zelfs naar de positie op een wielrenfiets kijkt denk ik dat in onze huidige sedentaire maatschappij het niet bevorderlijk is voor je rug om ook in je vrije tijd lange tijd krom voorover op een fiets te gaan zitten. Je rugspieren worden hier alleen maar zwakker van waardoor dit een negatieve impact heeft op je houding.

Wil je dus sterker en fitter worden? Zorg er dan voor dat je niet alleen kracht opbouwt in je benen maar over je gehele lichaam. Dit zorgt ervoor dat je na een rit van 100KM niet aan de buurman hoeft te vragen om een potje appelmoes open te draaien.

Verbranding

Om af te vallen is wielrennen een prima sport. Je verbrand een hoop calorieën tijdens een training. Maar wil je wat meer tijdefficiënt bezig zijn? Kies dan ook hier voor een kortere training met hogere intensiteit. Door het toepassen van deze krachttraining wordt je lichaam aan het werk gezet om te herstellen van je training. Wellicht verbrand je tijdens je training wel wat minder calorieën dan bij een rondje wielrennen maar je verbranding van CrossFit training kan ervoor zorgen dat je verbranding wel 72 uur hoger ligt.

Heb je dus sportieve doelen en denk je na over wielrennen? Heel goed! Wil je echter jouw sportieve doelen sneller behalen en jouw hoogst mogelijke fitheid bereiken? Dan is wielrennen niet genoeg.

Kies voor trainingen in alle 3 de energiesystemen. Zorg voor functionele bewegingen waarbij ook zeker kracht aanbod komt. Zorg er daarnaast voor dat je jouw volledige lichaam traint en niet teveel de nadruk legt op enkel de onderkant of enkel de bovenkant van je lichaam.

Heel veel succes!

Groetjes,

Bart

p.s. Wat doe jij om je sportieve doelen te behalen?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake