De weg van ziekte naar fitheid

Wil jij je zo fit mogelijk zijn voor je partner, kinderen of zelfs kleinkinderen? Ontwikkel dan alle 10 de general physical skills. Deze skills zijn de manier om echt fit te worden zoals beschreven in dit artikel. Door het naleven van deze skills sla je geen stappen over op de weg van ziekte naar fitheid. De meeste mensen zien zichzelf niet als ziek. Maar wanneer je elke dag futloos op de bank ploft, stijf staat van de stress, last hebt van je rug of gewoon geen kracht hebt om de dagelijkse dingen te doen, kunnen we ook niet spreken van een gezond bestaan. Je staat op dat moment onder aan de trap.

De weg van ziekte naar fitheid op basis van de 10 general physical skills.

Om de trap van fitness te beklimmen dien je elke trede te raken en te beheersen. Je kunt geen stappen overslaan en er zijn dus ook geen sluiproutes. Elke skill dient te worden aangepakt. Doe je dit niet? Dan val je onherroepelijk, zoals het mannetje op het plaatje naar beneden. Denk bijvoorbeeld aan mijn blog van vorige week. De wielrenner traint met zijn trainingsvorm Stamina, Speed en voornamelijk Cardio van deze 10 skills. Hoe train je nu al deze skills om zo snel mogelijk de weg af te leggen van ziekte naar fitheid?

  • Cardiovascular Endurance: Train je door oefeningen te doen waarbij je jouw grenzen van je uithoudingsvermogen opzoekt. Hierdoor neemt dit uithoudingsvermogen verder toe.
  • Stamina: Dit is het vermogen van het lichaam om energie op te roepen en te verwerken zodat jij op je best kunt presteren en dit train je ook vooral door de grenzen van je uithoudingsvermogen op te zoeken.
  • Strength: Is de kracht die je hebt. Werk met gewichten. Bepaal wat jij maximaal kunt verplaatsen en train je kracht!
  • Flexibility: Hoe mobiel ben jij? Kun jij al jouw gewrichten volledig gebruiken? Door al jouw gewrichten ook vaak in de eindpositie te gebruiken bouw je een gezondere conditie op van je gewrichten. Squat diep! Doe je armen omhoog en naast je oren zonder je rug hol te trekken. Dit is voor sommigen al een hele opgaaf.
  • Power: Explosiviteit! Kun jij een jezelf of een gewicht explosief verplaatsen? Denk hierbij aan een olympische lift zoals een snatch. Maar ook het trekken van een sprintje!
  • Speed: Verhoog de snelheid waarmee jij een beweging doet. Maar ook hoe snel je een workout afrondt. Dit doe je door ook hier weer de intensiteit op te voeren. Blijf wel altijd focussen op de juiste techniek! De juiste techniek ligt altijd aan de basis voor je de intensiteit opvoert.
  • Coordination: Dit is de vaardigheid om verschillende afzonderlijke bewegingen in één vloeiende beweging over te laten lopen. Wij doen dit vaak bij verschillende gewichtheftechnieken maar ook met oefeningen in het rek. Dit zijn vaak complexere bewegingen en daarom bouwen deze op met afzonderlijke facetten. Daarna voegen we deze samen tot één techniek. Hoe vaker je dit doet hoe beter dit gaat.
  • Agility: Hierbij wordt een beroep gedaan op je wendbaarheid. Kun jij snel van de ene beweging in de andere overgaan. Deze zaken oefen je door bewegingen vaak uit te voeren en zo steeds makkelijker te kunnen bewegen.
  • Balance: Hoe is jouw balans? Sommige mensen hebben moeite als ze op één been moeten staan? Probeer eens oefeningen te doen waarbij je jouw ene been voor je andere zet. Of doe eens een oefening op één been. Spierkracht is ook van invloed op jouw balans. Extra krachtoefeningen zorgen ervoor dat de spieren die jouw lichaam stabiliseren dit ook daadwerkelijk doen. Een klein testje: Kun jij op één been staan met je ogen dicht?
  • Accuracy: Dit is het vermogen om een beweging gecontroleerd uit te kunnen voeren op elke mogelijke intensiteit. Blijf oefeningen uitvoeren zoals de squat, shoulder press of een deadlift. De basis is het belangrijkst. Zorg ervoor dat deze beweegpatronen in jouw systeem slijten en dat je deze dus altijd perfect uit kunt voeren. Zo beweeg jij altijd op de juiste manier.

CrossFit is een trainingvorm waarbij al deze aspecten ook daadwerkelijk aan bod komen. Veel trainingsvormen raken niet al deze treden en zorgen er dus voor dat je gaten hebt in jouw fitheid. Ren jij een marathon tussen de 3,5 en de 4 uur? Heel goed! Maar kun je ook 140 kilo van de grond optillen? Kun jij 250 kilo deadliften? Ook heel goed! Maar kun je een marathon rennen onder de 4,5 uur? Elke sport zorgt ervoor dat je op een bepaalde manier specialiseert en heeft zijn weerslag op andere skils. Zo kan het zijn dat je kracht mist of conditie en dit draagt dus niet bij aan een 100% fit bestaan.

Denk je nu dat kan ik allemaal nog lang niet? Dat is geen probleem. Alle oefeningen en bewegingen zijn namelijk aan te passen naar jouw niveau. Ook dan zorgen we ervoor door onze trainingsmethode dat jij elke skill van deze trap raakt. Misschien heb je langer tijd nodig maar wij helpen je om zo fit mogelijk te worden. Fitness is geen einddoel maar een levenslang traject!

Dus wil jij echt fit zijn? Start dan met het ontwikkelen van deze 10 skills. Zo leg jij de weg van ziekte naar fitheid het snelst af en heb je geen gaten in jouw capaciteiten. Wij helpen je graag om dit te behalen. Dus wil je jouw fitheid echt verbeteren? Loop dan gewoon eens binnen of neem contact op.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake