Verschil tussen trainen en oefenen

Wil jij je prestaties verbeteren? Voor welke oefening dan? Je kunt je prestaties op 2 manieren verbeteren. Door te oefenen of te trainen en soms kun je jouw prestaties enkel verbeteren door het ene of het andere toe te passen. Ik leg je uit wat het verschil is tussen trainen en oefenen.

Om je fitheid te meten heeft de oprichter van CrossFit 10 algemene fysieke vaardigheden benoemd. Hoe hoger je scoort in al deze algemene vaardigheden hoe fitter je bent. Het heeft weinig nut om enkel op één van deze vaardigheden te focussen. Want dit heeft altijd effect op andere vaardigheden. Dit heb ik bijvoorbeeld ook uitgelegd in dit blog. Dus daar ga ik nu niet verder op in.

De algemene fysieke vaardigheden zijn als volgt. Let op: ik benoem ze in het Engels omdat vertalen naar het Nederlands soms wat lastiger is omdat zaken geen echt goede Nederlandse vertaling hebben.

  1. Cardio/respiratory endurance
  2. Stamina
  3. Strength
  4. Flexibility
  5. Power
  6. Speed
  7. Coordination
  8. Agility
  9. Balance
  10. Accuracy

De eerste 4 kun je verbeteren door te trainen. Trainen wordt hier omschreven als een activiteit die een meetbare aanpassing van je lichaam tot gevolg heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rennen, het optillen van gewichten of je handen plat op de vloer kunnen leggen met gestrekte benen (jazeker voetballers).

De laatste 4 kun je verbeteren door te oefenen. Oefenen wordt hier omschreven als een activiteit die voor een prestatieverbetering zorgt door een aanpassing in je zenuwstelsel. Hierbij kun je denken aan handstands, squats op één been (pistols), olympische lifts en overige turnoefeningen. Al deze oefeningen kunnen worden aangepast naar verschillende niveau’s zodat ook wanneer je een oefening nog niet compleet beheerst of de kracht wellicht ontbreekt je toch al kunt starten met het plukken van de vruchten van bepaalde oefeningen.

Tot slot kun je de middelste 2, power en speed verbeteren door te oefenen en te trainen.

De meeste oefeningen vallen niet specifiek in één categorie. Hierdoor zijn er genoeg oefeningen die je dus kunt verbeteren door te oefenen en te trainen. Denk hier bijvoorbeeld aan een zware squat.

Bij Better Through Movement starten we altijd met het aanleren van de bewegingen. Op dit moment leer je ook hoe deze beweegpatronen werken en dit heeft effect op hoe effectief een oefening wordt uitgevoerd. Wanneer je de eerste keer een squat maakt moet je nog aan veel dingen denken. Gewicht voornamelijk op je hakken, heupen naar achter, borst omhooghouden. Maar na een tijdje doe je dit vanzelf. In deze beginperiode zie je vaak enorme grote stappen maken. De zogenaamde “beginners gains”. Maar ben je op dat moment echt zoveel sterker geworden? Of weet je gewoon beter hoe jij de beweging uit moet voeren en je spieren dus moet gebruiken?

Voor een echte training maak je vaak gebruik van een stappenplan van sets en herhalingen. Of wanneer je cardio doet kun je natuurlijk ook één afstand uitvoeren als training. Wanneer je dit voltooid hebt ben je klaar met je training.

Andere oefeningen zoals een handstand of double unders moet je gewoon blijven oefenen. Dat is de enige manier om dit onder de knie te krijgen. Uiteraard proberen wij dit bij Better Through Movement altijd via diverse ondersteunende oefeningen aan te leren. Maar dit vergt altijd tijd en kan soms wel eens frustrerend zijn. Maar blijf oefenen dan ga ook jij deze oefeningen onder de knie krijgen.

Wij plannen vaak een x aantal minuten in om te oefenen met een specifieke skill. Op deze manier kun jij jezelf verbeteren en eventueel een stapje verderzetten in de progressie naar de uiteindelijke oefening.

Wat het verschil is tussen trainen en oefenen heeft dus voornamelijk te maken met welke oefening voor jezelf wil verbeteren. Sommige oefeningen kun je namelijk zoals gezegd verbeteren door training of oefening of door een combinatie van beide. Daarnaast is de manier anders. Bij trainen werk je vaak met sets en herhalingen. Bij oefenen ga je wat minder gestructureerd aan het werk voor het onder de knie krijgen van een bepaalde skill.

Groetjes,

Bart

p.s. Welke skill zou jij graag nog willen leren?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven