Direct na je zwangerschap weer hard trainen in de sportschool?

Afgelopen weekend was het tijd voor de CrossFit Games. De beste atleten van de wereld komen samen om te bepalen wie “The Fittest on Earth” is. Dit jaar deed vooral de nummer 3 bij de dames een hoop stof opwaaien. Nummer drie werd namelijk Annie Thorisdottir. Annie is één jaar geleden bevallen en dat maakt dit natuurlijk een ongekende prestatie. Om dit te presteren moet je echt super fit zijn en keihard trainen (na je zwangerschap).

Annie kan natuurlijk voor jou ook een inspiratie zijn om extra hard je best te doen na je bevalling. Het is natuurlijk fantastisch om te zien waar het menselijk lichaam toe in staat is. Zo snel na een zwangerschap. Let echter op. Jij bent geen topatleet met een team van coaches en artsen om je te begeleiden. Jij bent gewoon jezelf met een baan en een nieuw gezinslid waar voor gezorgd moet worden. Spiegel jezelf dus ook niet aan een topatleet.

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam een enorme verandering door. Het eerste trimester kun je nog normaal trainen. Maar vanaf het tweede trimester dienen je trainingen te worden aangepast. De baby in je buik, het vruchtwater en placenta zorgen voor extra gewicht dat op je bekkenbodem drukt. Daarnaast zorgt de aanmaak van hormonen die je gaan helpen bij de bevalling ervoor dat je banden, pezen, kapsels en bindweefsel weker worden. Dit zorgt ervoor dat je bekkenbodem minder sterk is. Om te voorkomen dat je blijvende klachten krijgt zoals verzakkingen of ongewenst urineverlies is het dus noodzakelijk om hier tijdens je training rekening mee te houden. Wel is het zaak om te blijven trainen. Hoe fitter je bent. Hoe beter je door de bevalling gaat.

De bevalling is natuurlijk ook een ware uitputtingsslag en heeft zijn uitwerking op je lichaam. Je bekkenbodem en perineum wordt enorm opgerekt en dit zorgt ervoor dat je een behoorlijke hersteltijd nodig hebt. Daarnaast moet je lichaam de hormonen die je hebben geholpen bij de bevalling ook weer afvoeren. Herstellen na een bevalling kan tot wel 12 maanden in beslag nemen. Een diastase (wijking van de buikspieren) kan zelfs nog langer hersteltijd nodig hebben. Wanneer je het trainen op wil pakken start dan altijd rustig. Let vooral op met high-impact oefeningen. Dus start niet direct met hardlopen, touwtjespringen of box jumps. Deze oefeningen zorgen voor extra veel druk op je bekkenbodem wat kan leiden tot verzakkingen of andere blijvende klachten. Ook sit-ups en planken zijn  vaak niet aan te raden in verband met de diastase.

Wij van Better Through Movement hebben een aantal Powermama coaches in dienst om ervoor te zorgen dat iedereen tijdens of na de zwangerschap door kan trainen. Wij zorgen voor een verantwoorde training en dat je toch met een voldaan gevoel naar huis gaat. We starten altijd met een aantal 1-op-1 trainingen waarbij we je laten zien hoe je het beste kunt bewegen met zo min mogelijk kans op blijvende klachten.

Wil jij je trainingen dus oppakken na je zwangerschap en ben je geïnspireerd door Annie Thorisdottir? Let op je hersteltijd. Je traint enkel om jezelf fitter te voelen en misschien wat af te vallen. Je hoeft niet te schitteren op het hoogste podium van welke sport dan ook. Dus geef jezelf de tijd om te herstellen. Luister naar je lichaam. Dat kan een hoop narigheid voorkomen.

Starten met trainen tijdens of na je zwangerschap?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven