Trainen met gewichten niet gevaarlijk!

Regelmatig krijg ik vragen van mensen of het niet ontzettend slecht is om zware gewichten op te tillen? De wildste verhalen doen de ronde van hernia’s door verkeerd tillen of mensen die een blessure oplopen. Natuurlijk is het altijd zaak om op je techniek te blijven letten tijdens het tillen. Maar in deze blog laat ik door middel van een aantal artikelen zien dat trainen met gewichten niet gevaarlijk is.

In een onderzoek uit 2018 met dames boven de 60 met botontkalking in verschillende gradaties. Is 8 maandenlang 2 keer per week een trainingsprogramma gedaan met zware deadlifts en squats. Van deze dames gaf één iemand aan tijdens een trainingssessie wat last van haar rug te hebben. Zij heeft daarna 1 week rust genomen en is daarna weer verdergegaan. Deze dames boekte daarnaast een geweldige vooruitgang van hun botdichtheid. Iets wat dus deels de botontkalking tenietdoet! Een controlegroep van ongeveer evenveel personen trainde daarnaast op een lage intensiteit. Deze groep boekte significant minder vooruitgang op hun botdichtheid.

Dit laat dus zien dat in een totaal van meer dan 1800 trainingssessies met vrouwen met broze botten, slechts één lichte blessure is voorgekomen. Iets dat niet opweegt tegen de toegenomen botmassa die ervoor zorgt dat deze vrouwen een stuk minder vatbaar zijn voor andere blessures!

Een ander onderzoek beschrijft hoe het groot het risico op blessures is voor kinderen bij het beoefenen van krachttraining ten opzichte van andere sporten. Er zijn namelijk genoeg mensen die beweren dat krachttraining slecht zou zijn voor kinderen. Dit onderzoek laat zien dat het trainen met gewichten niet gevaarlijk is en dat het kans op blessures veel lager is dan bij veel andere sporten. Daarnaast laat dit onderzoek zien dat door middel van krachttraining het risico op blessures juist verkleind wordt. Blessures die opgelopen worden zijn eerder te wijten aan een slechte techniek en/of slechte begeleiding. Zorg er dus altijd voor dat je begeleid wordt door iemand met verstand van zaken om wel veilig in beweging te zijn!

Wanneer je nog steeds niet overtuigd bent dat het trainen met gewichten niet gevaarlijk is. Is het misschien beter om te laten zien hoe gevaarlijk het is om geen krachttraining te doen! Het volgende onderzoek laat zien dat wanneer regelmatig krachttraining wordt gedaan de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, longkanker en nog een aantal andere ziektes afneemt met 10-20%. Wanneer je dit combineert met conditionele trainingen neemt dit zelfs toe tot 60%.

Door regelmatig CrossFit te beoefenen draag je dus echt enorm veel bij aan je gezondheid. Verder laten deze 3 onderzoeken zien dat het echt niet gevaarlijk is om met gewichten te trainen. Zorg dus voor voldoende krachttraining en wissel dit af met wat conditionele workouts. Zo blijf jij vitaal en gezond!

Groetjes,

Bart
p.s. Heb jij nog aanvullingen? Ik hoor het graag!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake