Spierpijn na je eerste les

Afgelopen week had ik een les met een dame die net is gestart bij Better Through Movement. Ze had een nare ervaring bij een andere CrossFit aanbieder omdat de begeleiding niet goed was en ze ondanks dat ze aangaf weinig ervaring te hebben direct in een gevorderde groep was geplaatst. Dit zorgde voor extreem veel spierpijn na de eerste les waardoor ze een aantal dagen echt bijna niets meer kon. Wij vinden dit niet de juiste manier en leggen graag uit hoe wij dit doen!

Allereerst moet ik eerlijk bekennen dat ik in het begin ook deze fout heb gemaakt. Ik deed vaak mee met wedstrijden en dacht dat iedereen extreem fit moest zijn om mee te kunnen doen met CrossFit. Nou, was dat even verkeerd gedacht.

In het begin hadden we lessen met elk een eigen thema. Denk aan squat heaven, triceps burner en lifting fun. Tijdens de squat heaven was je een uur lang alleen maar bezig met squats. Geloof me dat er veel mensen enorm veel spierpijn hadden na deze les. Zeker wanneer je vrijwel niet getraind bent is na zo’n les de WC of de trap niet je beste vriend. Achteraf gezien was dit natuurlijk niet de manier en daar heb ik gelukkig echt van geleerd.

Op dit moment starten we niet met iemand klakkeloos in te laten stromen in een starterstraject van een vast aantal lessen. We bepalen eerst door middel van een persoonlijk gesprek wat iemand zijn doelen zijn. Daarnaast bepalen we wat jouw voorgeschiedenis is en wat aansluit bij je wensen. Vervolgens starten we met een aantal lessen. We starten ongeacht jouw gekozen traject altijd met 1-op-1 lessen. Dus ook wanneer je graag groepslessen wil doen. Dit omdat wij persoonlijke begeleiding echt superbelangrijk vinden. Wanneer je dus ongetraind zou instromen in een groepsles vertraagt dit de les omdat de trainer alle aandacht op de nieuwe instromer moet leggen voor het goed aanleren van elke techniek. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de overige deelnemers minder aandacht krijgen. Dat is dus niet de manier!

Daarom leren we je in de 1-op-1 lessen op een veilige manier alle technieken aan en laten je ook kennismaken met intensiteit. De intensiteit in een les ligt vaak wat hoger dan je gewend bent maar door middel van onze 1-op-1 starterssessies ben jij overal op voorbereid.

Natuurlijk hebben mensen nog steeds spierpijn na onze lessen. Je start met bewegingen die je wellicht al een hele tijd niet hebt gedaan. Maar na elke les evalueren we hoe het is gegaan en de feedback die ik terugkrijg is veel beter dan een aantal jaar geleden. Mensen zeggen dat de spierpijn echt meevalt en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling.

Ik vind het belangrijk dat iedereen op zijn eigen tempo van start kan gaan. CrossFit is een sport die echt bij iedereen kan bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Daarom is het jammer wanneer mensen gedesillusioneerd zouden stoppen na één les omdat de sport te zwaar zou zijn. Ik bepaal met behulp van jouw input hoe je het beste kunt starten om echt succes te boeken. Daar word ik een stuk gelukkiger van dan jou 2 dagenlang met enorme spierpijn te laten rondlopen.

De vrouw die bij ons onlangs is gestart heeft zich gelukkig niet laten afschrikken door deze nare ervaring en is bij Better Through Movement aan de slag gegaan. Ze gaf na haar eerste les dat ze bijna geen spierpijn had gehad. Daardoor heeft ze het enorm naar haar zin en kan ze lekker trainen op haar eigen tempo en dat zorgt ervoor dat zij nu wel op weg is naar een fitter en gelukkiger leven.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake