CrossFit werkt verslavend. Je wil steeds je grenzen verleggen en meer doen om jouw doelen te behalen en nieuwe records te behalen. Maar loop niet te hard van stapel. Rust is ook belangrijk.
Wanneer je net start met CrossFit wil je misschien wel elke dag trainen maar dat gaat niet. Je hebt best veel spierpijn en je moet wennen aan de intensiteit. Dus elke dag trainen zit er niet in. Train je al wat langer? Dan is je lichaam hieraan gewend en wil je misschien wel 7 dagen in de week trainen. Je vindt het leuk om jezelf uit te dagen en je doelen steeds scherper weg te zetten. Je denkt erover om misschien na de training zelfs nog wat te gaan hardlopen want jij kunt de hele wereld aan. Maar dan! Je hebt moeite met uit bed komen, voelt je lusteloos en je prestaties lopen terug in plaats van omhoog. Je bent overtraind.
Zoals in de blog van vorige week te zien was, zorgt trainen voor een vorm van stress op je lichaam. Van deze vorm van stress moet je lichaam herstellen. Wanneer je elke dag traint en geen rustmomenten incalculeert heeft je lichaam geen tijd om te herstellen. Dit zorgt ervoor dat je vroeg of laat de man met de hamer tegenkomt en overtraind raakt. Om dit te voorkomen is rust belangrijk. Maar hoe plan je deze rustmomenten in en waarom zou je rusten als het toch nog lekker gaat?
Wie de CrossFit.com programmering volgt kan zien dat de manier van trainen op deze website gebruikt wordt die het meest effectief is voor CrossFit. 3 dagen trainen, 1 dag rust. De oprichter van CrossFit heeft namelijk een lange periode getest wat het beste werkte met verschillende atleten. Hij merkte dat na de 3e dag de geleverde intensiteit significant minder was. Wanneer je de blog van vorige week goed hebt gelezen is deze intensiteit belangrijk om het meeste uit je trainingen te halen en progressie te blijven boeken. Daarom is gekozen voor de 3e dag rust.
In de gewone wereld is dit vaak lastiger in te plannen. Door dit schema aan te houden verschuiven namelijk je trainingsdagen steeds. Daarnaast is het voor mij als boxeigenaar ook lastig plannen wanneer mensen dit schema massaal aan zouden houden. Daarom is ook nagedacht over een schema dat wel werkt voor de gewone sterveling. Hierbij train je 5 dagen en heb je 2 dagen rust. Je zou hiervoor het weekend kunnen gebruiken maar natuurlijk ook andere dagen van de week. Natuurlijk lopen je prestaties de 4e en 5e dag terug. Maar deze verminderde prestaties wegen niet op tegen de voordelen die je hebt van deze extra trainingen. Mits je dus wel rust neemt om zo goed mogelijk te herstellen.
Als je lekker in de flow zit en denkt elke dag te kunnen trainen. Calculeer dan toch regelmatig rustdagen in. Je lichaam tot het uiterste pushen heeft zijn weerslag op je spieren, maar ook op je geest. Die geestelijke vermoeidheid zorg ervoor dat je je spieren niet meer goed kunt aanspannen waardoor bewegingen minder efficiënt en effectief worden uitgevoerd. Daarnaast heeft je lichaam dus ook hersteltijd nodig om je lichaam te verbeteren en ervoor te zorgen dat je sterker en eventueel gespierder wordt. Geef je lichaam dus de kans om zich aan te passen. Anders zijn al je inspanningen in de box ook nog voor niks geweest.
Wil je dus vaker gaan trainen? Zeker doen, maar denk aan je rustmomenten. Gun je lichaam rust en hersteltijd. Rust is namelijk ook belangrijk. Je zal zien dat dit er juist voor zorgt dat jij nog beter gaat presteren!
Groetjes,
Bart
p.s. Heb jij trouwens al mijn nieuwste E-book gezien? Eet gezonder in 21 dagen. Je kunt het hier downloaden.