Help ik kan niet meer van de WC

Waarom komen ouderen in een verzorgingstehuis terecht? Het staat hierboven in de titel! Mensen zijn niet meer in staat om van de WC op te staan. Het klinkt misschien raar maar mensen zijn niet meer in staat om iets “simpels” als dat te doen. De kracht hiervoor ontbreekt.

Mensen die wel eens een zware squatsessie hebben gedaan weten hoe het is om met spierpijn van de WC op te staan. Dat is niet erg. Maar elke dag met moeite opstaan of gewoonweg de kracht niet hebben is een ander verhaal.

Natuurlijk is dit niet alleen het opstaan van de WC. Maar meer het verlies van zelfredzaamheid. Wanneer mensen ouder worden, wordt in beweging blijven steeds lastiger. Mensen gaan met pensioen, worden minder actief en hebben daardoor ook minder omhanden om buiten de deur te gaan. Dus ze zitten de hele dag en door deze inactiviteit neemt de spierkracht af.

Dat is de reden dat het zo ontzettend belangrijk is om in beweging te blijven. Ook als we ouder worden. Het is zaak om een sport te vinden die je helpt om actief te blijven en je spieren uitdaagt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Niet alleen voor jezelf maar ook zodat je kinderen niet worden belast met de zorg voor jou. Uiteraard doen je kinderen dit met liefde en plezier. Maar niemand wil een ander tot last zijn. Toch?

De manier van trainen varieert niet veel naarmate je ouder wordt. Het enige dat veranderd is de intensiteit. Opstaan van de wc is niets anders dan een air squat. Wat gebeurt er wanneer je valt en daarna weer opstaat? Een burpee. Hoe draag je de boodschappen naar binnen? Via een deadlift en daarna een farmers carry.

Naarmate je ouder wordt breek je wellicht geen records meer. Maar je kunt nog steeds oefeningen doen die bijdragen aan jouw gezondheid. Een goede coach kan je hierbij helpen zodat je op een veilige manier traint op een intensiteit die bij je past. De manier van bewegen blijft hetzelfde alleen de snelheid en het gewicht varieert vaak met wat we in de reguliere klassen terugzien.

Krachttraining is daarnaast belangrijk omdat het osteoporose tegengaat en vaak zelfs deels hersteld. Op latere leeftijd kan een kleine val al leiden tot gebroken botten bij mannen en vrouwen met een lage bot dichtheid. Het tillen van zwaardere objecten zorgt voor een hogere botdichtheid en verlaagd het kans op breuken.

Groepslessen zijn wellicht niet voor iedereen haalbaar. Maar bij Better Through Movement hebben we een aantal 50-plussers die nog lekker meedraaien met de reguliere lessen. Mochten deze lessen te heftig voor je zijn hebben we op donderdagochtend ook nog een 55+ groep. Daarnaast heb je natuurlijk ook altijd de keuze voor personal training. Het punt is dat je vooral actief en fit blijft!

Ik ben ook geen Games atleet en ik ga ook geen wedstrijden winnen of een wereldrecord vestigen. En dat is ook helemaal niet nodig. Dit is ook niet de reden waarom ik train. Ik train bijna elke dag zodat ik gezond blijf voor mijn zoontje en mijn vrouw en zodat ik op latere leeftijd nog steeds zelfredzaam kan zijn. Zo hoef ik nooit om hulp te vragen als ik van de WC wil.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake