Sommige zijn misschien benieuwd naar mijn verhaal, hoe ik bij CrossFit ben uitgekomen en waarom ik eigenlijk met Better Through Movement ben gestart. Daarom is dit mijn verhaal.
Al van kinds af aan ben ik sportief geweest. Toen ik 4 jaar was ben ik gestart met judo. Eerst in Zevenbergschen Hoek en daarna in Made. Vaak trainde ik 2 keer per week en op zondag was het dan tijd om wedstrijden te doen. Mijn ouders reden half Nederland door en soms zelfs naar het buitenland om mij en mijn zusje te laten deelnemen aan judowedstrijden.
Naast judo heb ik ook een tijdje gevoetbald bij DHV. Veel talent had ik daar niet voor. Dus buiten de trainingen mocht ik vaak de bank warmhouden. Ik ben ooit gestart als keeper maar het tegenhouden van ballen uit een doel, is niet de allerbeste plaats voor iemand die een turf hoog is. (Ik ben er echter onlangs achter gekomen dat er elftallen zijn waar een spits wordt opgesteld die al 2 jaar lang niet scoort. Dus misschien is doelman toch een roeping geweest die ik heb gemist.)
Na mijn “voetbalcarrière” ben ik gestart met kickboksen. Dit ging me gelukkig wat beter af. Mijn moeder was bang dat mijn uitzonderlijke schoonheid verloren zou gaan, dus wedstrijden werden hierbij niet gedaan. Maar het trainen was altijd leuk om te doen. Op maandag en vrijdag ging ik op latere leeftijd met mijn vader mee. De meeste deelnemers van deze groep waren allemaal een stuk ouder en ik ben dus regelmatig de zaal door gerammeld. Maar hier werd ik wel beter en harder van.
Rond mijn 19e was ik klaar met judo en kickboksen en ben ik met beide sporten gestopt en gaan fitnessen. Ik wilde zoals vrijwel elke jongen van die leeftijd, breed worden. Eerst ben ik gestart met een sleutel die je krijgt bij je eerste les en ik volgde toen netjes mijn trainingsprogramma. Helaas boekte ik geen resultaat. Dit frustreerde natuurlijk enorm. Zeker omdat ik vond dat ik hard trainde en regelmatig ging. Gelukkig trainde mijn neef op dezelfde locatie en hij liet me zien hoe ik wel resultaat kon boeken, door echt hard te trainen. Hij gaf me ook enkele boeken over sportvoeding en trainen. Deze boeken heb ik meermaals gelezen en informatie uitgehaald. Verder trainde ik regelmatig met hem en zo leerde ik de fijne kneepjes van de broscience kennen.
Om extra gespierd te worden ging ik bulken. Mijn gewicht was namelijk op dat moment nog maar zo’n 65 kilo. Dit bulken bestond voornamelijk uit alles eten wat los en vast zat en weightgainers drinken. Vlak voor de zomer was het dan tijd om te gaan cutten. Dit ging altijd voor geen meter en dus rond juni kwam ik elke keer weer tot de conclusie dat bulken me beter afging (weer een verloren jaar). Dit heb ik een aantal jaar zo gedaan tot ik uiteindelijk zo’n 90 kilo woog. Met een lengte van 1.78 is dat behoorlijk.
Op de locatie waar ik op dat moment trainde kwam ik ook mijn oude judoleraar tegen. Hij was in de VS geweest en had daar een nieuwe trainingsmethode leren kennen genaamd CrossFit. Hij was super enthousiast en zei dat dit ook wel iets voor mij zou zijn. Dit was in 2011 en eigenlijk had bijna niemand in Nederland van CrossFit gehoord. Ik heb toen één maand lang de workouts van de crossfit.com pagina gevolgd. Ik was veel te zwaar en met de conditie van een stacaravan ging dat voor geen meter. Dus na deze maand ben ik gestopt en weer verdergegaan waar ik mee bezig was (dit was waarschijnlijk bulken, of een poging tot cutten).
Na één jaar kwam ik als een echte partyboi (zonder shirt) op Defqon de compagnon van mijn oude judotrainer tegen. Hij was samen met hem in Amsterdam Reebok CrossFit 020 begonnen. Hij zei dat ik moest gaan CrossFitten omdat ik wel wat papperig begon te worden. Eigenlijk is het vreemd dat dit zo werkt. Maar, na deze opmerking ben ik die maandag daarop gelijk gestart met CrossFit. Wederom heb ik de workouts gevolgd van de crossfit.com pagina. Ik was nu echter meer gemotiveerd en wilde het echt een kans geven. Dat was namelijk de keer daarvoor niet het geval.
Na een aantal workouts kwam ik erachter dat ik echt te zwaar was om goed mee te kunnen doen met deze workouts. Dus ik moest afvallen. In deze periode hing ik van de kip met rijst aan elkaar en dus werden deze porties verder verkleind. Wat met krachttraining en 40 minuten cardio in mijn cutperiodes niet lukte, lukte nu met workouts van ongeveer 20 minuten ineens wel. Ik viel een stuk af en dit zorgde ervoor dat ik steeds beter werd. Gelukkig was er op deze trainingslocatie nog een andere CrossFit gekkie waarmee ik vaak dezelfde workouts deed. Dit zorgde voor een kleine competitie en extra motivatie waardoor dit trainingsprogramma ook beter vol te houden was.
In 2014 is door de eigenaar van de sportschool waar ik toen trainde CrossFit Climbers Cabin gestart in Breda. Samen met mijn CrossFit trainingsmaatje van die tijd zijn we gelijk bij de opening gaan kijken. We kwamen beide tot de conclusie dat om echt beter te worden in de sport we hier moesten zijn. Tot dan hadden we alles van filmpjes van het internet gedaan en onszelf aangeleerd. Aan onze techniek kon dus nog wel wat worden verspijkerd.
Na ongeveer 1 jaar kwam ik zonder werk te zitten en besloot ik dat Zevenbergen ook kennis moest maken met deze trainingsmethode die mij zoveel heeft gebracht. In de periode dat ik voor mezelf trainde heb ik me helemaal ondergedompeld in de CrossFit materie dus de kennis was zeker aanwezig. Ik ben toen opzoek gegaan naar een geschikte locatie. Dit bleek lastiger dan gedacht en had behoorlijk wat voeten in aarde. Maar gelukkig is dit uiteindelijk toch gelukt en zijn we aan de Prins Hendrikstraat terecht gekomen. Van daaruit heb ik CrossFit in Zevenbergen op de kaart gezet.
CrossFit geeft me nog steeds veel voldoening en ik ben blij dat ik echt van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Uiteraard was dit nooit gelukt zonder mijn leden. Dus daar ben ik ze ook zeker dankbaar voor. Daarnaast is achter de schermen mijn vrouw Cynthia ook altijd druk in de weer met Better Through Movement. Soms ook meer dan ze eigenlijk zou willen.
Ik hoop zeker dat jullie door mijn verhaal geïnspireerd zijn geraakt. Ik verwacht in ieder geval dat mijn verhaal heeft laten zien wat mijn basis is geweest om te starten. Ook wanneer je conditie wat minder is kun je starten. Als je maar voldoende motivatie hebt.
Groetjes,
Bart