Meet jij je vooruitgang?

Je traint een aantal keer per week en je bent lekker bezig vind je zelf. Maar ga je eigenlijk wel vooruit? Word je sterker, fitter of is je lichaamscompositie beter dan een paar maanden geleden? Als je dit niet weet is het natuurlijk lastig om gemotiveerd te blijven maar ook om het uiterste van jezelf te vragen. Eigenlijk weet je alleen dat je een aantal uur in de week naar de sportschool gaat en dat is het. Dus meet jij je vooruitgang of ben je misschien alleen aanwezig?

Het bijhouden van je resultaat is belangrijk. Of je nu aan krachttraining doet, een rondje hardloopt of een CrossFit workout doet. Het is namelijk goed om te zien of je vooruitgang boekt. Wanneer je een aantal maanden geleden met een bench press 80 kilo kon verplaatsen en vandaag lukt dit met 90 kilo ben je 10 kilo vooruitgegaan. Als je elke week een bench press doet weet je wel wat het gewicht is wat je normaal gebruikt. Maar wanneer je deze oefening zoals bij CrossFit wel terugziet maar steeds met een ander aantal herhalingen is het lastiger om dit te onthouden.

Ren je regelmatig dezelfde ronde en deed je hier voorheen 20 minuten over en nu 18 dan ben je sneller geworden. Grote veranderingen merk je natuurlijk wel wanneer je regelmatig loopt. Maar blijf je ook gemotiveerd wanneer de verschillen kleiner worden? Het is raadzaam om je tijden op te schrijven zodat je vooruitgang blijft zien al zijn het maar een paar secondes.

CrossFit maakt gebruik van zogenaamde benchmark workouts. Dit zijn workouts die wereldwijd worden gedaan en dus kun je jouw score afzetten tegen de tijden van andere CrossFitters wereldwijd. Maar ook zijn dit workouts die regelmatig terugkomen om jou te helpen bij het bepalen van je vooruitgang. Heb je voorheen Karen (150 wallballs) gedaan in 12 minuten en nu in 9 minuten. Gefeliciteerd! Je bent sneller geworden. Maar je kunt deze workout ook gedaan hebben met een 6 kg bal in plaats van een 4 kg bal. Ook dan heb je vooruitgang geboekt!

Wil je afvallen of misschien wel gespierder worden? Ook dat is een doelstelling. Regelmatig heb ik gesprekken met mensen die als doel hebben om iets aan hun lichaamssamenstelling te veranderen. De weegschaal vertelt helaas ook niet alles. Wanneer je wil afvallen en je eet bijna niets meer dan val je natuurlijk af. Maar raak je vet kwijt of is het voornamelijk spiermassa? Dat kun je op de weegschaal helaas niet zien. Ga dus niet alleen uit van een weegschaal, maar maak bijvoorbeeld ook foto’s. Verder is het belangrijk om je op een vast moment in de week te meten of misschien zelfs één keer in de 2 weken. Zo kun je beter resultaat zien en maakt het niet zo uit dat je de dag ervoor misschien een koekje hebt gegeten.

Om vooruitgang te blijven zien is het zaak je grenzen te blijven verleggen. Je lichaam past zich namelijk aan na jouw training. Maar wanneer je nooit je grens opzoekt ontvangt je lichaam niet de prikkel die het nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Door het loggen van je workouts kun jij steeds je grens opzoeken omdat je weet waar vorige keer je grens lag. Zo blijf jij je grenzen verleggen en doorbreken. Dit werkt extra motiverend!

Bij Better Through Movement maken we gebruik van de Sportbit app. In deze app staan elke dag de workouts van die dag en de krachtoefeningen die we doen. Zo kun jij vastleggen wat je scores zijn. Daarnaast maken we gebruikt van eigen benchmark workouts en de traditionele CrossFit benchmarks. Door deze regelmatig terug te laten komen zie je of je sneller bent geworden of wellicht meer gewicht hebt gebruikt. Zo meet jij je vooruitgang en ben je extra gemotiveerd al voor de workout start!

Voor de lichaamssamenstelling maken wij gebruik van een InBody weegschaal. Al onze leden mogen elk kwartaal op deze weegschaal om de lichaamssamenstelling te bepalen. Is jouw spiermassa toegenomen, is je vetmassa afgenomen? Hoe staat het met je orgaanvet? Allemaal belangrijke markers die we naast je vorige meting leggen om te bepalen of jij vooruitgang hebt geboekt. Daarnaast is dat ook het moment om even terug te kijken op het afgelopen kwartaal. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Wij helpen je graag aan het resultaat dat jij voor ogen hebt.

Wil je dus gemotiveerd blijven en echt resultaat boeken? Meet dan je vooruitgang. Zo zie je of je in kracht bent toegenomen. Misschien sneller bent geworden of je lichaamssamenstelling is verbeterd. Dat is wel zo lekker wanneer je elke week aan het zwoegen bent in de sportschool.

Groetjes,

Bart

p.s. leg jij je resultaten vast en hoe doe je dat? Je mag het altijd naar me mailen!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake