Krachttraining voor vrouwen

De afgelopen weken was het weer tijd voor de Fitfair en Healthyfest. Tijdens dit soort evenementen krijg je een blik in de “nieuwe ontwikkelingen” binnen de fitnesswereld. Ik heb mensen met veel plezier zien bungee gymen. Ik heb mensen op “gekke” ijshockeyachtige schoenen een soort aerobics zien doen en wat al niet meer. Natuurlijk moedig ik elke vorm van lichaamsbeweging aan en het is overduidelijk dat veel vrouwen hier plezier aan beleven en dat is natuurlijk ook superbelangrijk. Maar eigenlijk zijn bijna al deze nieuwe dingen gewoon meer van hetzelfde. Low impact oefeningen met weinig functionele bewegingen en een gebrek aan krachttraining voornamelijk gericht op vrouwen.

Natuurlijk is het voor sportscholen of aanbieders van groepslessen lastig om steeds weer iets nieuws te bedenken en alles is al een keer gedaan. Niemand zit nog te wachten op een lesje steps of aerobics. Het moet steeds iets extremer qua trainingen om te blijven aanspreken bij het grote publiek. Daarom zien we dingen terug als bungee gym, springen op een trampoline etc. En natuurlijk word je er moe van en je verbranding gaat omhoog. Maar dit kun je ook bereiken door tien minuten te gaan staan knieheffen. In wezen is dit hetzelfde. Ook niet super functioneel, je wordt er moe van en je hartslag gaat omhoog.

Dus gekeken naar deze trainingsmethoden is het dus eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken. Natuurlijk niet erg want het werkt en mensen vinden het leuk maar het is zo jammer dat een belangrijk aspect ontbreekt en dat is krachttraining. Natuurlijk zijn er lessen als bodypump maar dat is een enkele les. Daarnaast snap ik ook dat bij sportscholen het lastig is om een groep van 20-25 vrouwen goed te laten tillen op een opzwepende beat. Het is dan veel makkelijker om een les te geven waar het risico op blessures bij foutieve uitvoering lager ligt en kleinere klassen zijn bijna niet rendabel omdat sportscholen elkaar kapot concurreren op prijs. Daarnaast is de vraag vanuit de markt ook hoog voor dit soort lessen en daar spelen de sportscholen op in. Vrouwen willen vaak geen krachttraining doen omdat ze bang zijn om gespierd te worden en dat is ook direct het manco.

Het beeld van de ideale vrouwenvorm is al jaren hetzelfde. Een vrouw zou volgens de bladen slank moete zijn en mag zeker niet teveel spieren hebben. Want er wordt al snel door de maatschappij gezegd dat je er mannelijk uitziet. Op één of andere manier vinden wij het acceptabel dat een vrouw geen potje appelmoes open kan draaien of haar eigen boodschappen niet kan tillen. Dat is in een tijd van emancipatie toch een beetje raar, vind je niet? Gelukkig is er de laatste jaren een kentering gekomen door onze #fitgirls die tussen het selfies nemen door ook nog wel eens een gewichtje optillen. Hoera! Voor de nieuwe generatie is er dus hoop en steeds meer mannen gaan zien dat vrouwen die wat meer spieren hebben ook gewoon sexy en vrouwelijk kunnen zijn.

Vrouwen vanaf 40 hebben helaas van jongs af aan het dogma meegekregen dat een vrouw dus vooral geen zichtbare spieren mag hebben. Helaas is dit ook de categorie die vanaf deze leeftijd echt baat kan hebben bij krachttraining. Wist je namelijk dat je vanaf je 40e per decennium ongeveer 10% aan spiermassa verliest. We hebben hier zelfs een naam voor Sacropenie. Dit is tegen te gaan door je spieren te stimuleren met krachttraining! Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat je botmassa minder snel afneemt of zelfs toeneemt. Helaas neemt namelijk bij een sedentaire levensstijl niet alleen je spiermassa af wanneer je ouder wordt maar dus ook je botmassa. Door het beoefenen van krachttraining kun je dit tegengaan en dit zorgt dus voor sterkere spieren en sterkere botten. Iets dat tot gevolg heeft dat jij op latere leeftijd gezonder en vitaler bent.

Wil dat zeggen dat ik het doen van groepslessen als Zumba of Xcore of wat dan ook niet goed vindt? Natuurlijk niet. Jij moet doen waar jij je prettig bij voelt. Maar ik zou wel adviseren om 2 x per week wat krachttraining toe te voegen aan je trainingen. Helaas weet ik dat voor veel vrouwen de drempel hoog is om in de sportschool het krachthonk in te duiken. Vaak staan hier toch de baasjes en word je als vrouw met een scheefoog aangekeken. Maar onthoud dat het voor je eigen gezondheid is en wanneer je eenmaal een paar keer je oefeningen hebt gedaan zul je zien dat ook deze mannen klaarstaan om je te helpen.

Bij Better Through Movement trainen mannen en vrouwen zij-aan-zij en komt elke les weer een combinatie van krachttraining en uithoudingsvermogen aan bod. Daarnaast voelt niemand zich onzeker omdat dit de cultuur is in onze box dat iedereen gelijk is. Verder weet iedereen hoe belangrijk krachttraining voor je lichaam is een heel leven lang.

Wil jij dus gezond oud worden en ook op latere leeftijd nog je kracht behouden? Start dan nu met krachttraining voor vrouwen en blijf fit en vitaal. Want sterk zijn is sexy!

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven