Vrouw lacht tijdens CrossFit training met barbell in fitness sportschool Zevenbergen

Het ideale tijdstip om te trainen

Introductie

We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Maar heb je je ooit afgevraagd wanneer het beste moment is om te sporten? Het antwoord is van een hoop factoren afhankelijk. Terwijl sommige mensen zweren bij ochtendtrainingen, geven anderen de voorkeur aan een sportsessie in de avond. Dus, wat is het ideale tijdstip om te trainen? In deze blog leg ik het uit.

Wat zegt de wetenschap

Je lichaam heeft een natuurlijk ritme dat invloed heeft op je energieniveau, humeur en slaap. Dit ritme wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals: daglicht, de temperatuur, je hormonen en genetische factoren. Wanneer je weet wat het ideale ritme is voor jou, dan kun je aan de hand van dit ritme proberen te bepalen wanneer het beste moment voor jou is om te sporten.

In de ochtend maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon helpt je om wakker te worden en je alert te voelen. Dit zorgt ervoor dat ochtendtrainingen een goede optie zijn voor mensen die gedurende de dag last hebben van een laag energieniveau. Aan de andere kant is je lichaamstemperatuur in de avond het hoogst. Dit zorgt ervoor dat je prestaties en uithoudingsvermogen vaak beter zijn.

Jouw ideale tijdstip

Vanuit de wetenschap kun je proberen een richtlijn te krijgen over wat werkt voor jou. Maar uiteindelijk is het beste moment om te sporten, het moment dat het beste werkt voor jou. Om dit te bepalen is het goed om rekening te houden met de volgende punten:

  • Je Schema: Als je het druk hebt met je werk of je gezin is het misschien makkelijker om in de ochtend voor je werk of in de avond na je werk te sporten.
  • Je energieniveau: Bekijk voor jezelf wanneer je het meeste energie hebt. Ben je een ochtendmens? Train dan in de ochtend. Ben je meer een nachtuil? Ga dan in de avond aan de slag.
  • Je Doelen: Probeer je af te vallen of spiermassa op te bouwen? Het tijdstip van je trainingen kan van invloed zijn op je resultaten. Studies hebben aangetoond dat voor gewichtsverlies ochtendtrainingen mogelijk beter helpen. Avondtrainingen daarentegen zouden beter zijn voor spiergroei.
  • Je Slaap: Sporten kan ervoor zorgen dat je slaapkwaliteit verbetert. Het is echter wel belangrijk om niet vlak voor je naar bed gaat nog keihard te sporten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je slecht in slaap komt. Probeer met verschillende tijdstippen te spelen om te bepalen wat het beste werkt voor jouw slaap.

Conclusie

Er is geen geen eenduidig antwoord om te bepalen wat het ideale tijdstip is om te trainen. Dit hangt af van wat jezelf fijn vindt, je doelen en je levensstijl. Het belangrijkste is om een trainingsschema te vinden dat voor jou werkt en dat je kunt volhouden. Door je natuurlijke ritme te begrijpen en hiermee rekening te houden kun je jouw fitnessroutine verder verbeteren en zo de beste resultaten behalen. Maar het is dus vooral belangrijk dat je traint. Dus, of je nu een vroege vogel of een nachtuil bent, ga aan de slag en start met trainen.

Groetjes,

Bart
p.s. Wil jij op een tijdstip trainen dat jou uitkomt? Neem dan contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake