Hoeveel moet je trainen in je vakantie?

Vorige week heb ik jullie een aantal trainingen gegeven die jullie kunnen toepassen tijdens jullie vakantie. Met nog één week voordat de zomervakantie losbarst wil ik laten zien dat je niet elke dag hoeft te trainen om fit te blijven. Maar hoeveel moet je trainen in je vakantie om fit en sterk te blijven?

Gelukkig is dit onderwerp al in verschillende onderzoeken aan bod gekomen. Zowel voor het behoud van kracht als het behoud van conditie. Wat zegt de wetenschap over dit onderwerp?

Om het behoud van je conditie te testen, zijn in het volgende onderzoek een aantal mensen naar een nieuwe VO2 Max getraind. Dit is gedaan in een tijdsbestek van 10 weken door middel van 6 trainingen per week. Vervolgens is ervoor gekozen om deze mensen 2 of 4 keer per week te trainen met dezelfde intensiteit. Dit om te zien of de VO2 max terugliep. Uit dit onderzoek blijkt dat in 15 weken eigenlijk geen verschil is te zien tussen de mensen die 2 of 4 keer week trainen. Conclusie is dat 2 x per week trainen met dezelfde intensiteit voldoende is om je VO2 max te behouden. Winning!!!

Voor het behoud van kracht wil ik graag refereren naar het volgende onderzoek. Uit dit onderzoek komt naar voren dat jongeren (20-35) hier in het voordeel zijn ten opzichte van de wat oudere sporter (60-75). De jongere sporter hoeft namelijk maar 1 x per week een full-body kracht workout te doen om zijn/haar kracht te behouden. Ten opzichte van de oudere sporter die elke 4-5 dagen aan de slag moet. Daarnaast is het zaak de specifieke oefeningen te blijven doen waar je jouw kracht in wil behouden. Dit komt omdat kracht specifiek is voor een bepaalde oefening. Dit heb ik ook hier uitgelegd.  1 of 2 keer in de week krachtoefeningen uitvoeren is dus voldoende om je kracht te behouden.

Gekeken naar deze onderzoeken kunnen we dus concluderen dat het meer tijd en energie kost om kracht en conditie op te bouwen dan het daadwerkelijk kost om het te behouden. Maar hoeveel moet je trainen in je vakantie om fit en sterk te blijven? Met 2 CrossFit style workouts in de week behoud jij je kracht en conditie en ben je nog steeds in topvorm als je terugkomt van je vakantieadres. En dat is natuurlijk superlekker als je weer terug bent.

Groetjes,

Bart

Ga jij op vakantie en wil je toch al starten? Neem snel contact op en dan bespreken we de mogelijkheden!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven