Je gewoontes veranderen? Zo doe je dat

Wat doe jij het eerst als je uit bed komt? Een kopje koffie pakken? Op je telefoon scrollen? Dit gebeurt allemaal zonder er maar één seconde over na te denken. Het is een gewoonte. Volgens een studie van Duke University is ongeveer 45% van je dagelijkse activiteiten een gewoonte die je jezelf hebt aangeleerd. Je hoeft dus niet na te denken wat je doet. Gewoon een standaardprogramma wordt afgedraaid op het moment dat je lichaam een signaal krijgt om dit programma op te starten. Gek eigenlijk dat dit voor bijna de helft van de dag zo geldt. Het is dus enorm lastig om je gewoontes te veranderen. Maar het is mogelijk en ik ga vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

Je lichaam is zo gemaakt om altijd zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Zo heb ik al eens verteld dat spiermassa dat je niet gebruikt maar zelfs bewegingsmogelijkheden in een gewricht dat je niet gebruikt naar verloop van tijd verloren gaan. Ga maar eens 6 weken in een mitella zitten en probeer daarna je arm maar eens boven je hoofd te doen. Of hetzelfde gewicht te verplaatsen als daarvoor. Dat gaat helaas niet omdat je lichaam je spiermassa heeft afgebroken en heeft bedacht dat je blijkbaar dit gebied van je gewricht niet meer nodig hebt. Alleen maar om energie te besparen.  

Je hersenen werken precies hetzelfde. Ongeveer 20% van de energie die je op een dag verbruikt wordt verbrand door je hersenen. Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan worden bepaalde programma’s in je hersenen opgeslagen. Complexe taken voer je uit met de grote hersenen. Dit is een gebied in de hersenen dat een hoop energie vraagt. Voer je regelmatig dezelfde taken uit dan wordt hier een automatisch programma van gemaakt en wordt dit uitgevoerd door de basale kernen. Dit gebied in de hersenen vraagt een stuk minder energie en dus gaat je lichaam efficiënter hiermee om.

Wil je een gewoonte begrijpen dan zijn er volgens Charles Duhigg 3 factoren om rekening mee te houden:

  • De cue: Het startsignaal om je gewoonte af te draaien
  • Het programma: Wat ga je doen wanneer je het startsignaal ontvangt
  • De beloning: Wat ontvang je als beloning voor het afdraaien van het programma

De beloning kan zowel fysiek, cognitief als emotioneel zijn.

Een voorbeeld: Wanneer je in de avond op de bank TV zit te kijken (de cue) pak je een zak nootjes (programma). Het eten van de nootjes is de beloning.

Wil je een gewoonte veranderen dan is het zaak om eerst na te gaan wat de cue is voor er automatisch een programma start. Wanneer je dit helder hebt kun je ervoor zorgen dat je het programma aanpast. De beloning kan gelijk blijven. Zorg wel dat je ook helder hebt wat de daadwerkelijke beloning is.

Heb je in de avond echt trek in nootjes? Of is het gewoon uit verveling dat je deze nootjes pakt. Wanneer je echt trek hebt kun je de nootjes bijvoorbeeld vervangen door een komkommer. Is het gewoon uit verveling ga dan eens een stuk wandelen. Of pak desnoods een puzzel erbij. Om te begrijpen welke behoefte jij op dat moment wilt bevredigen kun je een aantal keer testen met verschillende beloningen. Heb je de juiste beloning gevonden dan kun je het programma aanpassen. Het programma wijzigt dan in bijvoorbeeld: Wanneer je in de avond op de bank TV zit te kijken (de cue) pak je een bakje komkommer (programma). De beloning is nu het eten van de komkommer.

Wanneer 45% van je dag uit gewoontes bestaat snap je dat er ook genoeg gewoontes kunnen zijn die je aan zou willen passen. Ben je dus bewust van het moment dat een programma afspeelt en je niet tevreden bent over dit programma. Of dit nu teveel snoepen, roken, drinken of niet bewegen is. Ga de volgende dagen analyseren wanneer dit programma in gang wordt gezet en welk gedrag dit activeert. Wanneer je de cue, het programma en de beloning helder hebt kun je er echt iets aan gaan doen.

Wil je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren zoals naar de sportschool gaan? Kies een vast moment om dit programma te starten. Bijvoorbeeld wanneer je in de ochtend wakker wordt of wanneer je uit je werk komt. De activiteit die je start is sporten en de beloning is dat je lekkerder in je vel zit. Het veranderen van een gewoonte of het aanleren van een gewoonte vergt tijd en discipline. Maar blijf volhouden voor je het weet is dit een gewoonte geworden.

Om een gewoonte te veranderen is het zaak om ook het geloof te hebben dat het mogelijk is. Wanneer je start zonder geloof in jezelf dan is de verandering gedoemd om te mislukken. Zorg dus echt voor de wilskracht. Daarnaast helpt het ook om een stok achter de deur te hebben. Gewoon iemand die jou verantwoordelijk houdt voor het veranderen van jouw gewoontes en het behalen van je doelen. Doelen stellen helpt namelijk om net dat stapje extra te zetten bij het veranderen van jouw gewoontes.

Bij Better Through Movement stellen wij samen met jou doelen om te bepalen wat je echt wil bereiken. Wanneer je geen sporter bent en je wil gaan sporten is het ook zaak om deze gewoonte aan te leren. Door middel van goal sessies bespreken we elk kwartaal hoe het met jouw doelen gaat en bepalen we ook waar je wellicht moeite mee hebt. Zo bieden wij die extra stok achter de deur. Daarnaast is het oppakken van een sport een zogenaamde “key stone habit”. Een gewoonte die vaak van invloed is op meer gewoontes. Mensen die gaan sporten gaan gezonder eten. Slapen beter etc. Dit zorgt dus voor een enorme impact op jouw leven.

Wil jij dus je gewoontes veranderen? Start met een gewoonte zoals sporten om een algeheel gezondere levensstijl te starten. Daarnaast is het belangrijk om de drie onderdelen van je gewoonte te onderkennen om zo helder te hebben wat je aan wil passen en hoe je dit het beste kunt doen.

Welke gewoontes ga jij aanpakken? Of heb je misschien hulp nodig of vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op en ik help je graag verder.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake