Waarom train je in full range of motion?

Tijdens de workouts hamer ik er altijd op dat bewegingen volledig worden uitgevoerd. Dat wil zeggen, squatten onder de 90 graden. Helemaal uithangen bij de pull-ups. Volledig uitdrukken bij een shoulder press etc. Uiteraard dient dit wel op een veilige manier te gebeuren. In het Engels noemen we dit gebruik maken van je full range of motion. Maar waarom train je in full range of motion?

Deze week had ik nog een gesprek met één van mijn leden. Hij had ooit zijn enkel gebroken en nadat de pinnen in zijn enkel waren verwijderd bleek dat hij zijn enkel vrijwel niet meer kon bewegen. Ikzelf heb een soort gelijk verhaal. Doordat ik mijn sleutelbeen gebroken had moest ik zo’n 6 weken in een mitella. Met als gevolg dat ik mijn arm niet meer omhoog kreeg. Met behulp van de fysio en veel oefeningen kwam deze mobiliteit gelukkig relatief snel terug.  

Het menselijk lichaam is ingesteld om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Dit heeft zo zijn voordelen, maar ook zeker nadelen. Wat je niet gebruikt raak je namelijk naar verloop van tijd kwijt. De voorbeelden zoals hierboven beschreven zijn extreme voorbeelden. Maar wanneer je veel zit en nooit je armen volledig boven je hoofd doet of nooit een diepe kniebuiging maakt gaat dit steeds moeilijker. Dit zorgt er dan voor dat je op een gegeven moment dit niet meer kunt.

Ik geef nu al bijna 7 jaar les aan de meest uiteenlopende mensen en heb dus ook al vaak gezien wat een beperkte mobiliteit met je doet. Mensen die moeite hebben met squatten of met geen mogelijkheid hun armen gestrekt boven hun hoofd krijgen. Uiteraard is hier wel iets aan te doen, maar dit kost enorm veel tijd. Het lichaam heeft zich jarenlang kunnen zetten zoals het op het moment is van de eerste training. Dit kan niet gefikst worden in een paar weken. Daarnaast zie ik mensen hooguit 4 á 5 uur in de week. De overige 163 uur zie ik deze mensen niet en doen ze waarschijnlijk exact hetzelfde als wat deze beperkte mobiliteit heeft veroorzaakt.

Toch probeer ik mensen te helpen een deel van hun mobiliteit terug te krijgen. Dit doe ik door te focussen op die full range of motion. Ik vraag de mensen om dieper te zakken, hun armen verder te strekken en dus de volledige mobiliteit te gebruiken. Soms voelt dit wat onprettig, maar als ik weet dat het veilig kan push ik om dit te bewerkstelligen. Jij wil gezond oud worden. Dat is de reden dat je sport. Ik help je daarbij door je spieren en gewrichten sterk en mobiel te houden.

Dus waarom train je in full range of motion? Om je mobiliteit te behouden en ervoor te zorgen dat jij ook op latere leeftijd nog je armen zonder moeite boven je hoofd krijgt of eenvoudig in de tuin kunt werken door op je hurken te zitten.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven