Fitness een levenslang traject

Iedereen die start met sporten heeft een bepaald doel voor ogen. Niemand start met trainen omdat ze graag uitgeput zijn en zichzelf in het zweet willen werken. Dit kan dus zijn omdat je weet dat het gezond voor je is. Je wil fitter of sterker worden en zo zijn er nog legio andere doelen. Door trainen, goede slaap, het managen van stress en het aanpakken van je voedingspatroon behaal je jouw doelen. Maar je hebt je doel behaald wat ga je nu doen? Stop je met alles of is fitness een levenslang traject?

Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om af te vallen via een dieet weet dat het lastig is om dit resultaat eenmaal vol te houden als je stopt. Stel je doel is om 15 kilo af te vallen en je start met een dieet van “gekke” shakes en repen. De kilo’s vliegen ervanaf en dat is gunstig. Maar wanneer je jouw doel hebt bereikt denk je: “ik kan nu stoppen”. De shakes en repen zijn immers niet goedkoop en dus stop je. Binnen no-time zitten de kilo’s er weer aan en vaak nog net wat extra.

Een ander voorbeeld: Je doel is om 100 kilo te kunnen deadliften en je hebt eindelijk je doel bereikt! Je hebt de kracht waar je zo hard voor hebt gewerkt nu eindelijk opgebouwd en besluit het wat rustiger aan te doen. Twee maanden rust heb je wel verdiend toch? Later die maand wil je aan je vrienden laten zien wat je hebt bereikt! Je wil het gewicht oppakken en ineens lukt het niet meer. Hoe kan dat?

Het laatste voorbeeld: Je traint enorm hard om 5 kilometer te rennen. Het is je doel om eindelijk eens onder de 25 minuten duiken. Je traint elke week 2 keer en ook op de sportschool werk je aan je kracht om nog sterker te worden. Je bent lekker bezig tijdens je rondje, je komt thuis en kijkt op je horloge. 23:35! Super, een nieuw record! De volgende weken is het slecht weer en je besluit niet te trainen. De winter staat ook voor de deur en in de kou rennen vind je niks. Denk je dat je in april nog steeds zo’n toptijd neer kunt zetten?

De zoektocht naar fitness is een levenslang traject of je nu lekkerder in je vel wil zitten, fitter wil zijn of trots wil zijn op je spiegelbeeld. Ook jouw gezondheid is zoals al het andere in de wereld. Stop er tijd in en je gaat vooruit. Doe er niets aan en je behaalt geen resultaat. Alles waar jij aandacht aan geeft groeit! Zowel positief als negatief.

Het voorbeeld met het dieet laat zien dat wanneer je aandacht aan je voeding schenkt je echt je doelen kunt bereiken maar wanneer je stopt gaat het mis. Wil dat zeggen dat je voor altijd deze shakes en repen moet drinken/eten? Natuurlijk niet. Ik ben van mening dat een crashdieet of dieet met shakes etc. geen lange termijnoplossing is. Om echt resultaat te boeken moet je jouw levensstijl omgooien. Wanneer je na je shakedieet namelijk weer “normaal” gaat doen verval je direct in je oude patroon. Het is dus de bedoeling om je een nieuwe “normaal” aan te leren. Dit is een lang traject met vallen en opstaan maar zorgt er wel voor dat jij blijvend resultaat boekt.

Wanneer we kijken naar het deadliftvoorbeeld en het hardloopvoorbeeld laat dit zien dat je om jouw kracht en fitheid te behouden je moet blijven bewegen en moet blijven trainen. Wanneer je stopt raak je deze kracht en fitheid gewoon kwijt. Je lichaam werkt zo dat alles wat je niet gebruikt je kwijtraakt. Hoe dit werkt heb ik in tweetal blogs beschreven (één en twee). Het is vervelend wanneer je sporten echt niet leuk vindt. Daarom is het zaak een vorm van trainen te vinden waarbij je jezelf goed voelt, jezelf uitgedaagd wordt en je echt plezier hebt. Zo blijf je fit en gezond.

De zoektocht naar fitness is een levenslang traject zonder echt duidelijk einddoel. Als je stopt met bewegen of met op je eten letten dan raakt jouw ideale lichaam steeds verder uit het zicht. Zoek dus iemand die je helpt en je gemotiveerd houdt. Bij Better Through Movement doen wij dit door elk kwartaal een 1-op-1 gesprek te hebben met onze leden. Zo weten we wat hun doelen zijn maar ook waar ze op dat moment tegenaanlopen. Jouw gezondheid is belangrijk en wij helpen je daarbij.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake