Drink jij te vaak tijdens je training?

Iedereen die wel eens een les heeft gecoacht of een CrossFit les heeft bijgewoond weet wat ik bedoel. Op het bord staat een 8 minuten AMRAP op het programma van 8 toes to bar, 10 box jumps en 50 double unders. De workout is zo’n 35 seconden onderweg en de toes to bar zijn net afgerond. Het is voor sommigen al tijd voor de eerste drinkpauze. Fles oppakken, dop van de fles, grote slok, dop op de fles en terugzetten. Is dat echt nodig of drink je te vaak tijdens je training?

Als trainer zie ik dit regelmatig en je verspeelt hiermee zo 10 tot 15 seconden per keer in een workout. Uiteraard is het belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven en zijn rustmomenten ook zeker nodig in een intensieve sport als CrossFit. Maar een drinkpauze na een paar seconden is echt zonde van je tijd. Een workout van 8 minuten is ook zonder drinkpauzes te doen. Zorg ervoor dat je voldoende bent gehydrateerd voor de workout start. Neem desnoods een extra slok voor de timer start. Mocht je toch graag drinken tijdens de workout zorg dan voor een fles zonder dop of laat de dop van de fles. Ik weet, we zijn geen topatleten. Dat is ook niet nodig. Maar voor een goed resultaat is het zaak buiten je comfortzone te trainen. Dus push jezelf eens wat verder dan je gewend bent. Dat geeft zoveel meer voldoening en zoveel meer resultaat.

Wanneer je naar de wetenschap kijkt wordt geadviseerd tussen de 0,4 en 0,8 l/u te drinken. Vaak wordt gezegd dat de sportprestaties verminderen wanneer 2% van het lichaamsgewicht aan vocht is verloren. Dit is echter niet direct aangetoond. Daarnaast wordt beschreven dat het best kan worden gedronken als daar behoeften aan is. Echter kan een drinkplan ook goed werken voor de sportprestaties.

Maar wat wil dit nu in de praktijk zeggen. Het is dus belangrijk om te drinken tijdens je training. Drink ongeveer 0,5 liter tijdens een training van één uur. Je sportprestaties verminderen echter niet direct als je meer dan 2% lichaamsgewicht verliest aan vocht. Dat is voor een man van 80 kilo meer dan 1,5e kilo aan vocht. Dit verlies je echt niet in een workout van circa 8 minuten. Dus staat een korte workout gepland. Zorg voor voldoende vocht voor de workout. Dan heb je geen drinkpauzes nodig tijdens de WOD. Staat een langere workout op het programma, + 20 minuten, zorg dan voor een drinkplan. Bepaal voor jezelf dat je bijvoorbeeld halverwege even 2 drinkpauzes neemt van 10 seconden voor je weer verder gaat. Dit maakt je workout een stuk efficiënter en dit zorgt ervoor dat jij beter scores gaat behalen.

Zo zie je maar constant drinken tijdens je workout is niet nodig en zorgt alleen voor minder goede prestaties in plaats betere. Drink dus niet te vaak tijdens je training en verbeter je scores elke workout opnieuw.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake