Man traint tijdens gewichthefwedstrijd in CrossFit sportschool Zevenbergen

9 tips voor een betere workout

Je gaat al een tijdje naar de sportschool of misschien wil je het sporten op gaan pakken. Dat is natuurlijk supergoed. Maar met deze 9 tips voor een betere workout haal je echt meer uit je trainingen. Zo bereik je sneller je doelen en blijf je gemotiveerd.

  • Weet waarom je het doet

Het is makkelijker om jezelf te motiveren als je weet wat je doel is. Wil je fitter worden, meer spieren opbouwen, afvallen of gewoon lekkerder in je vel zitten. Niemand gaat zonder echt doel naar de sportschool dus bepaal wat je doel is. Met jouw doel is het makkelijker om door te zetten als het even wat zwaarder wordt of wanneer je even geen zin hebt. Hup die schouders eronder en aan de slag!

  • Blijf trainen

Het is vooral belangrijk dat je blijft trainen. Het is heel makkelijk om snel een excuus te verzinnen om niet te trainen. Dan heb je een verjaardag, dan regent het buiten, dan is het te warm. Het wordt tijd dat je deze zaken leert te herkennen en aanziet voor wat het daadwerkelijk zijn: EXCUSES. Zodra je dit probleem onder ogen ziet heb je de grootste stap gezet!

  • Werk met een coach

Werk je met een coach? Heel goed hij/zij heeft het beste met je voor en wil samen met jou je grenzen verleggen. Coaches zijn onafhankelijk en weten wat je moet doen om echt resultaat te boeken. Daarnaast helpt een coach je om veilig in beweging te zijn. Luister ook goed naar je coach want ook al is het soms vervelend om te horen dat je misschien wel wat zwaarder kunt of een beweging niet helemaal goed uitvoert. Hij/zij stelt alles-op-alles om jou verder te helpen.

  • Blijf positief

Iedereen heeft weleens een baaldag. Maar blijf positief. Positiviteit zorgt ervoor dat je zin hebt om te trainen. Daarnaast is het voor niemand fijn om te horen dat echt iets niet kan of dat het “niet normaal” is wat je moet doen. Je moet je grenzen verleggen om resultaat te boeken en dat is waar je het voor doet.

  • Denk aan een ander

Of je nu alleen traint of in een groep er zijn altijd mensen om je heen. Denk dus aan een ander. Ga niet lopen schelden als een oefening niet lukt. Voer oefeningen goed uit en ben zuinig op het materiaal. Ben je klaar? Ruim je spullen netjes op of help iemand die nog niet zover is met opruimen. Bij Better Through Movement moedigen we elkaar ook aan wanneer hij/zij nog bezig is met de workout. Dit helpt om net dat stapje extra te kunnen zetten.

  • Maak plezier

Zorg voor plezier tijdens je trainingen. Neem jezelf niet al te serieus en zorg voor gezelligheid. Natuurlijk is het belangrijk om geconcentreerd te trainen maar een lolletje op z’n tijd moet best kunnen.

  • Ben niet te hard voor jezelf en andere

Trainen is hard werken. Als er geen risico is om te falen dan daag je jezelf niet genoeg uit en boek je geen succes. Zoek je grens op en ben niet bang om te falen, want dat gaat zeker een keer gebeuren. Hierbij komen vaak emoties kijken. Misschien baal je wel van een training of gaat een workout zo klote dat de tranen in je ogen staan. Als dit gebeurt dan is dat niet erg. JIJ BENT NORMAAL! Andere zijn ook niet altijd op hun best. Probeer jezelf op een positieve manier te motiveren. Zorg voor ondersteuning bij  andere sporters als zij het zwaar hebben. Hierdoor help je ook andere met het verleggen van hun grenzen.

  • Vergelijk jezelf niet met andere

Iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten. Het is ook menselijk om naar andere te kijken en je weet wat ze zeggen het gras is altijd groener aan de overkant. Maar kijk vooral naar jezelf. Heb je alles uit jezelf gehaald? Goed gedaan, misschien heb je zelfs iets zwaarder gepakt of ben je sneller dan de vorige keer klaar. Dat zijn punten waarbij je voor jezelf verbetering kunt zien. Dat is veel belangrijker dan je score afzetten tegen iemand die al veel langer sport of misschien enkel goed is in dat onderdeel.

  • Blijf vastberaden.

Maak je gezondheid en hoe je jezelf voelt prioriteit nummer 1. Wanneer iets een prioriteit is dan handel je hiernaar ook als het even niet uitkomt. Je doet dit zelfs wanneer je hier even geen zin in hebt. Wat er ook gebeurd in je leven, jij gaat ervoor zorgen dat trainen jouw topprioriteit is. Wij geloven namelijk dat wanneer je andere wil helpen je eerst jezelf moet kunnen helpen. Als jij jouw sportieve doelen wil behalen dan moet je ervoor zorgen dat jouw trainingssessies vaststaan en laat jezelf door niets of niemand van de wijs brengen.

Met deze 9 tips voor een betere workout haal jij het meest uit je trainingen. Wat ook belangrijk is om te onthouden na deze tips is dat je inzet veel belangrijker is dan je score. Als jij je best hebt gedaan dan kun je niet meer doen.

Groetjes,

Bart

p.s. Wil jij samen met een coach aan de slag met deze 9 tips? Neem dan snel contact met ons op.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake