Vrouw volgt zwangerschapstraining met bal in CrossFit sportschool Zevenbergen

Zwanger tijdens The Open?

De CrossFit Open zit er alweer op. Voor Better Through Movement zijn we pas op de helft. Maar wij liepen één week achter in verband met Carnaval. Geen idee wat de CrossFit Open is? Geen probleem. Want deze blog gaat niet echt over de Open. Wat opviel tijdens de Open was de inzet van de “nu nog” fitste vrouw van de wereld: Tia-Clair Toomey. Tia is ongeveer 6 maanden zwanger (schat ik) en deed ook mee aan de CrossFit Open. Dat is natuurlijk haar goed recht en het is goed dat zo’n icoon in de sport laat zien dat je ondanks je zwangerschap ook gewoon kunt sporten.

Het probleem is echter dat ze vrijwel alle workouts RX (zoals voorgeschreven) heeft gedaan. Natuurlijk is ze enorm fit en zijn de oefeningen en gewichten geen probleem voor haar. Maar tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop in je lichaam en is het gewoon zaak om oefeningen aan te passen. Het meest storende vond ik nog wel dat CrossFit zich genoodzaakt voelde om Open workouts van Tia te delen. Als voorbeeld hoe het ook kan. Laat ik nogmaals voorop stellen dat sporten tijdens de zwangerschap echt geen kwaad kan. Maar tijdens deze filmpjes zag je bijvoorbeeld duidelijk een dakje komen tussen haar buikspieren tijdens verschillende oefeningen (een dakje ontstaat door verkeerde belasting van de buikspieren. Het belasten van de rechte buikspieren wordt afgeraden vanaf het 2e trimester van de zwangerschap.). Zelfs op de tumbnail van het door CrossFit gedeelde filmpje is dit duidelijk te zien. Daarnaast staat bij 23.3 Tia vrolijk double-unders te springen (high impact oefeningen zoals touwtje springen worden afgeraden tijdens de zwangerschap i.v.m. een verzwakking van de bekkenbodemspieren en de kans op blijvende klachten zoals een verzakking of urineverlies).

Tia-Clair Toomey tijdens de CrossFit open

Het is jammer dat op deze manier de sport wordt geëtaleerd. Natuurlijk is het ieder zijn goed recht om te doen wat hem/haar goed lijkt. Maar het had zoveel mooier geweest als ze Tia een goed geschaalde workout hadden laten doen. Waarbij op de techniek werd gelet en de beperkingen van het trainen tijdens de zwangerschap. Gewoon één jaartje rustig aan. Werken aan het herstel van je lichaam en volgend jaar er gewoon weer staan. Een boegbeeld van de sport die laat zien dat trainen tijdens de zwangerschap veilig kan.

Helaas is CrossFit op dit punt de verkeerde weg ingeslagen en dit geeft alleen tegenstanders een stok om mee te slaan. Er zijn al zovelen die menen dat CrossFit gevaarlijk is en door gekkies gedaan wordt terwijl dit bewezen niet zo is. Natuurlijk is CrossFit een intensieve sport waarbij je jouw grenzen verlegd. Maar ik dacht eigenlijk dat we toch echt een andere richting waren ingeslagen waarbij CrossFit draait om gezondheid en vooral gezond ouder worden in plaats van dit. Voor mij is het een stap terug. CrossFit had hierbij moeten zeggen: “Prima dat Tia dit doet maar we gaan dit geen podium geven”. En eigenlijk had haar trainer ook gewoon moeten zeggen denk aan je lijf. Maar het is natuurlijk haar beroep, daar gelden andere regels.

Bij Better Through Movement focussen we op de veiligheid van de dames en hun kindje tijdens en na de zwangerschap. Dit doen we door oefeningen aan te passen en de intensiteit lager te houden. Het is in deze periode vooral belangrijk om te blijven bewegen. Je grenzen verleggen is dan niet meer aan de orde. Je moet zorgdragen voor jezelf en voor je kindje en dat is al zwaar genoeg. Wij zorgen ervoor dat je fit de bevalling in gaat en op je eigen tempo kunt herstellen van je zwangerschap en als de tijd daar rijp voor is kun je natuurlijk weer trainen als voorheen. Maar je hebt je lichaam nog langer nodig, dus heb geduld.

Ook als je niet zwanger bent gaan we aan de slag op jouw tempo. We kijken naar jouw mogelijkheden. Dat is het allerbelangrijkste om comfortabel bij ons aan de slag te gaan.

Groetjes,

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven