De voordelen van koud douchen

Een aantal jaar geleden heb ik het boek van Wim Hof gekocht. Ik was wel benieuwd hoe deze man het voor elkaar kreeg om in een bak met ijs te gaan zitten en nog een aantal bijzondere records wist te vestigen. Het lijkt toch echt een “freak of nature”. Ik ben gestart met het lezen van het boek in het ziekenhuis toen Kees geboren is. Cynthia vond het prima en wilde op dat moment vooral met rust gelaten worden. Dus ik heb best een stuk gelezen. Ik werd eigenlijk meteen enthousiast door het lezen van dit boek en de beschreven voordelen van koud douchen.

De dag erna ben ik direct gestart met koud douchen. In het ziekenhuis (waar we de nacht doorbrachten) had ik geluk. De douche kon totaal niet koud worden gezet dus het bleef voor mij aangenaam. Eenmaal thuis aangekomen draaide ik eens per week de kraan steeds iets kouder. Ik denk dat ik bijna 2 maanden heb gedaan om echt op de koudste stand te komen. Steeds als ik dacht: “Het water kan echt niet kouder.” Bleek de kraan toch nog wat verder terug te kunnen.

Wat ik eigenlijk direct vanaf dag 1 merkte was dat ik veel meer energie had. Degene die wel eens bij een baby van een aantal dagen oud hebben geslapen weten dat deze nachten behoorlijk gebroken zijn. Maar toch was ik minder een zombie dan verwacht.

Wat ik verder merk is dat ik eigenlijk al bijna 2 jaar niet echt ziek ben geweest (*klopt af). Ik had dit artikel al veel eerder willen plaatsen maar het niet ziek worden heeft me vooral tegengehouden. Ik ben eigenlijk een beetje bang dat ik straks geveld wordt. Normaliter had ik namelijk elk jaar wel een aantal dagen last van een heftige mannengriep. Mannen weten hoe erg dit kan zijn en vrouwen bagatelliseren dit vaak. Maar sinds ik eigenlijk koud douche heb ik hier geen last meer van gehad. Natuurlijk heb je wel eens een dag dat je wat minder voelt. Het is alleen dus geen mannengriep meer.

Maar mijn anekdotische bewijs heb je natuurlijk weinig aan als je elke ochtend staat te verkleumen onder de douche. Al is het natuurlijk ook goed voor je energieverbruik met de huidige tarieven. Dus ik heb ook nog wat voordelen aangehaald die wetenschappelijk zijn onderbouwd in het boek van Wim Hof. Zo zou koud douchen er dus voor zorgen dat je immuunsysteem beter werkt. Dit is vooral toegeschreven aan een toename van witte bloedcellen. Daarnaast verbetert je bloedcirculatie, wat weer een positief effect zou hebben op het tegengaan van hart- en vaatziekten. Het is goed voor je huid. (Mijn huid is bijvoorbeeld merkbaar zachter).

Er zijn nog een aantal voordelen aan koud douchen toegeschreven. Maar de belangrijkste zijn nu benoemd. Ik zelf start altijd gewoon met een warme douche en spoel me dan 2 minuten af met koud water. Sommige zwemmen vrijwel elke dag in open water het hele jaar door. Maar ik ben niet zo’n diehard. Daarnaast sla ik op zondag het koud douchen altijd over. In het boek staat beschreven dat 5 x per week genoeg zou zijn voor de voordelen. Dus daar houd ik me dan ook aan.

De voordelen van koud douchen wegen in mijn optiek zeker op tegen de nadelen. Maar dat moet je natuurlijk voor jezelf afwegen. Ik voel me er in ieder geval prettig bij en wanneer je start merk je waarschijnlijk ook dat het goed voor je is en dat ook jij je er prettig bij kunt voelen.

Groetjes,

Bart

p.s. douche jij al koud?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake