Vicieuze cirkel van slecht herstel

Je bent niet meer zo fit als toen je 20 was. Dat merk je elke keer weer als je een feestje hebt gehad en een biertje of wijntje teveel op hebt. Je kater komt harder binnen en ook na een trainingssessie merk je dat je langer nodig hebt om te herstellen. Maar probeer te voorkomen dat je niet in een vicieuze cirkel van slecht herstel beland.

Natuurlijk heb je een langere hersteltijd nodig na je trainingen. Maar dit wil niet zeggen dat je bijvoorbeeld nooit meer hard zou kunnen trainen. Toen je 20 was kwam je nog weg met een wedstrijd voetballen op zondag en daarna de kantine in duiken tot in de kleine uurtjes. Maar nu heb je daar een week lang last van. Het is dus belangrijk dat je ook op andere zaken gaat letten om toch je herstel op orde te houden.

Onderzoek laat geen eenduidig beeld zien of je herstel na je 30e echt slechter is. Maar wat deze onderzoeken wel laten zien is dat beweging, gezonde voeding, stress en slaap veel meer van invloed zijn op je herstel. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt, de juiste voedingskeuzes maakt en vooral ook voldoende in beweging bent. Stress is helaas niet altijd te regelen maar door te sporten neemt je stressniveau wel af. Een win-win situatie dus.

Wanneer je het idee hebt dat je door je leeftijd slechter hersteld dan is dat vaak ook zo. Je focust minder op je herstel en denkt als je wat klachten hebt het zal wel aan mijn leeftijd liggen. Hierdoor focus je nog minder op je herstel, herstel je minder en geloof je nog meer dat het echt aan je leeftijd ligt. Dit noemen we een vicieuze cirkel van slecht herstel. Maar misschien heb je dus geen gelijk en zijn het vooral andere factoren die meespelen.

Zorg dus dat je voldoende nachtrust hebt (+/- 8 uur per nacht). Eet voldoende eiwitten (+/- 1,6 gram per kg lichaamsgewicht). Beweeg regelmatig (+/- 3 x per week sporten en plof de rest van de week niet op de bank). Al deze zaken helpen erbij dat jij beter hersteld en ook beter bent voorbereid op je dagelijkse taken, ongeacht je leeftijd.

Bij Better Through Movement helpen we mensen met een gezond eetpatroon en natuurlijk met beter bewegen. Daarnaast heb ik een E-book geschreven hoe jij beter kunt slapen. Op deze manier helpen we je gezond en vitaal door het leven te gaan, ook op latere leeftijd.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake