Slaap is belangrijk

Wanneer je sport wil je altijd je grenzen verleggen. Je wil sneller kunnen hardlopen. Je wil meer gewicht kunnen verplaatsen of je wil gewoon de tegenstander verslaan bij een potje voetbal. Iedereen traint om zijn/haar prestaties te verbeteren. Misschien let je ook nog op je voeding. Maar slaap is ook belangrijk voor het verbeteren van je sportprestaties.

Een onderzoek uit 2011 laat zien dat een groep basketballers 5 tot 7 weken 10 uur per dag moesten slapen om vervolgens het effect op hun sportprestaties te meten. Het resultaat aan het eind van deze 7 weken liet zien dat de deelnemers sneller rende, meer scoorde en ook minder moe waren. Natuurlijk is dit maar een klein onderzoek maar het toont aan dat slaap zeker een impact heeft op je prestaties.

Maar wat gebeurt er nu in je lichaam tijdens je slaap wat dit zo belangrijk maakt? Er is nog veel onduidelijk over slaap. Maar er zijn een 3-tal hormonen die zeker maken dat slaap belangrijk is.

  • Groeihormoon: Tijdens je slaap maakt je lichaam groeihormonen aan. Circa 60% van wat je lichaam dagelijks aanmaakt van deze stof gebeurt in je slaap. Dit hormoon zorgt ervoor dat je herstelt van je inspanningen. Zo word je sterker, sneller en krijg je meer uithoudingsvermogen!
  • Leptine: Dit hormoon onderdrukt je hongergevoel en zorgt er dus voor dat je minder behoefte hebt om te snaaien. Slaap je slecht of ben je moe dan heb je meer de neiging om te eten. Vaak zijn dit niet de gezondste dingen en dit heeft dus een negatieve impact op je gezondheid.
  • Cortisol: Dit hormoon bouwt op in je lichaam wanneer je stress ervaart. Niet alleen van stress op je werk maar ook door trainen. Door je lichaam te pushen ervaar je een stressreactie en dit zorgt dus voor de opbouw van cortisol. Door te slapen reset je lichaam het cortisolniveau en ben jij weer klaar voor de volgende dag.

Slaap is dus belangrijk voor je sportprestaties. Maar wanneer je het druk hebt is dit vaak het eerste dat je laat vallen. Nog een paar uurtjes doortrekken om toch je deadline te halen? Maar ook op de bank zitten en die nieuwe serie bingen. Dit zorgt allemaal voor een slechter herstel. Leer jezelf dus een slaaproutine aan en ga op een vast tijdstip naar bed. Natuurlijk zijn deadlines belangrijk. Maar wanneer je de andere dag niks waard bent vanwege een veel te korte nacht heeft dit ook een negatief effect.

Ben je vaak moe wanneer je wekker afgaat? Probeer eens wat eerder naar bed te gaan. Dit hoeft niet direct een uur te zijn. Maar een half uur maakt soms al een wereld van verschil. Je herstelt hierdoor beter en je sportprestaties gaan ook nog eens vooruit. Maar het belangrijkste is dat je minder moe bent en lekkerder in je vel zit en dat is natuurlijk wat telt.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake