Gezond oud worden

De afgelopen weken heb ik veel gesprekken gehad met mensen die graag gezond oud willen worden. Ze merken nu ze een bepaalde leeftijd (vaak de 40) zijn gepasseerd dat alles niet meer zo makkelijk gaat. Elk weekend van godlos en doordeweeks wat op je eten letten voor een strak lijf is er niet meer bij. Maar ook merken je dat het traplopen lastiger wordt en je staat te hijgen als je boven aankomt. Gelukkig stappen deze mensen bij ons binnen met het doel om gezond oud te worden.

Fitness volgens CrossFit

Wanneer we kijken wat fitness is volgens de CrossFit standaard dan is dat het vermogen om en bepaalde kracht te leveren voor een bepaald duur. Dit noemen we je werkcapaciteit. Dit klinkt allemaal vrij lastig te bepalen maar dat is het niet. CrossFit maakt veel zaken meetbaar. Denk bijvoorbeeld aan een 5K roeien. De duur van een workout die je doet of een gewicht dat je op kunt pakken. 5K roeien duurt langer dan het oppakken van een gewicht waardoor je krachtoutput op dat moment ook lager ligt dan bij het oppakken van een gewicht. Je kunt tenslotte geen 5 minuten lang een superzwaargewicht optillen terwijl je in deze tijd wel een constant tempo kunt roeien.

Werkcapaciteit van een sporter op een bepaald moment in zijn leven

Naarmate je ouder wordt neemt deze krachtoutput af. Je doet dus langer over 5K roeien, het gewicht dat je kunt tillen daalt en workouts gaan steeds iets langer duren. Je wordt dus minder sterk. Dit gaat geleidelijk maar gebeurt wel.

Je werkcapaciteit staat gelijk aan je gezondheid en dit neemt af naarmate je ouder wordt. Wil je zo fit mogelijk oud worden zorgt dan dat je in beweging blijft en gezond blijft leven.

Start met trainen

Doe je vanaf je 25e helemaal niks en bouw je dus geen kracht en conditie op. Dan is je basis waarvan je kracht gaat afnemen natuurlijk superlaag. Dit zorgt ervoor dat je op latere leeftijd een hoop aan kwaliteit van leven inlevert. Denk aan lastiger kunnen lopen, meer kans hebben om te vallen en door je slechtere gezondheid ook eerder kans om ziektes als diabetes of hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je na je 25e niet meer kunt starten met trainen. Want dat is natuurlijk niet het geval. Op elke leeftijd dat jij start met trainen zorgt dit ervoor dat jij fitter en sterker wordt. Je kunt zelfs nog van ongetraind naar een eliteniveau trainen en zo blijf je ook nog persoonlijke records wegzetten dat zorgt voor extra stimulans om sterker en fitter te worden. Door een trainingsprogramma te omarmen ga je een afname van conditie en gezondheid te lijf.

Een overzicht van je afname van gezondheid en fitness gedurende je leven.

Wat doe jij?

Wil je dus gezond oud worden? Start dan met het aanpakken van jouw conditie en voedingspatroon. Op deze manier bouw je een extra weerstand op om niet direct wanneer je iets gaat mankeren super ziek te zijn. Zo word je weerbaarder voor ziektes en heb je een langere kwaliteit van leven. Wie wil er 95 worden in een rolstoel waarbij je gevoerd moet worden en jezelf geen besef meer hebt dat je leeft? Ik niet in ieder geval. Ik probeer zo lang mogelijk vitaal te blijven en met mijn kinderen en eventueel kleinkinderen te spelen en te laten zien dat bewegen gezond is! Natuurlijk heb je niet alles in de hand maar door het heft in eigen hand te nemen verklein je wel de kans op ziekte en mocht het zo zijn dan kan ik niet zeggen dat ik er niet alles aan heb gedaan om gezond te blijven.

Wacht jij af tot je straks misschien te laat bent of ga je nu aan de slag dat wanneer je ouder word je nog steeds kunt blijven doen wat je leuk vindt. Ik heb mijn keuze al gemaakt. Jij ook?

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake