Man op roeiapparaat tijdens CrossFit training op Fitness sportschool Zevenbergen

Een gewoonte aanleren, hoelang duurt dat?

Met het voorjaar in aantocht geen mensen weer aan de slag met hun sportieve doelen. Maar hoelang duurt het nu voor je een gezonde gewoonte hebt aangeleerd? Gemiddeld genomen duurt het aanleren 66 dagen. Voor een makkelijke variant zoals een glas water drinken na het eten is dit korter dan voor iets wat je lastig vind en echt mee aan de slag moet.

In het begin is het iets dat je niet uit jezelf doet en moet je echt de stap zetten. Zorg er dan ook voor dat je niet uit dit ritme wordt gehaald. Dus plan geen afspraken, of als gevraagd wordt of je langer kunt blijven op je werkt zeg je nee. Je hebt immers de afspraak om te gaan sporten.

Voor sommige mensen is het moeilijk om nee te zeggen en vraagt dit echt om een gedachteverandering. Maar een afspraak met jezelf/je trainer is in feite net zo belangrijk als een afspraak met een ander. Het is dus belangrijk om ook deze afspraak vast te zetten. Een afspraak bij de tandarts zeg je immers ook niet af omdat een vriendin langs wil komen. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker dit wordt en voor je het weet heb je jezelf een gewoonte aangeleerd. Op dat moment is het iets dat je gewoon op deze dagen altijd doet.

Natuurlijk werkt dit ook op andere vlakken. Zoals 200 gram groenten per maaltijd eten of je eten afwegen. Alles valt aan te leren. Het vergt enkel wat tijd en discipline en dan komt dat helemaal goed.

Groetjes,

Bart
p.s. Heb jij hulp nodig bij het aanleren van jouw nieuwe gewoontes? Stuur me dan een PB of mail.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake