5 tips om je goede voornemens wel te behalen

Het is de laatste week van het jaar en ook jij hebt weer goede voornemens. Of het nu minder snoepen is, afvallen, meer bewegen of iets anders. De meeste goede voornemens falen binnen de eerste 1 á 2 weken weer. Mensen zijn gewoontedieren en vervallen snel in hun oude patroon. Maar met deze 5 tips om je goede voornemens in 2023 wel te behalen ga jij in het nieuwe jaar wel slagen.

  1. Maak je doelen concreet: Met wat gezonder eten, iets afvallen of meer bewegen is het lastig te bepalen of je daadwerkelijk goed bezig bent. Wanneer je een concreet doel voor jezelf stelt is dat een stuk eenvoudiger om na te leven. Bijvoorbeeld: Ik wil 5 keer in de week 200 gram groenten eten, Ik wil 10 kilo afvallen of ik wil 3 x per week één uur sporten. Deze doelen zijn meetbaar en dus is het gemakkelijk na te gaan of je op de goede weg bent.
  2. Knip je grote doel op in kleinere doelen: Wanneer je een groot doel voor jezelf hebt opgesteld, zoals 10 kilo afvallen dan lijk dat doel groot en lastig te behalen. Daardoor ben je sneller geneigd om je doel te laten varen en te blijven doen wat je normaal ook deed. Als je dit doel opknipt in kleinere doelen, dus misschien 1 kilo en dan 2,5 kilo en dan 5 kilo 7,5 en vervolgens 10. Dan kun je vaker je successen vieren. Het vieren van deze successen zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft waardoor je een sneeuwbaleffect krijgt en jij je doelen eindelijk behaald.
  3. Bepaal wat je doet als het lastig wordt: Je gaat het moeilijk krijgen tijdens de eerste paar weken. Bepaal voor jezelf wat je doet als het moeilijk voor je wordt. Het is makkelijk om dan overstag te gaan en toe te geven aan je verlangen om wellicht een snoepje te pakken, een sigaret op te stekken of tegen jezelf te zeggen dat je het te druk hebt om te sporten. Maar door hier op voorhand over na te denken is het makkelijker om hiermee om te gaan.
  4. Onthoud waar je het voor doet: Dit loopt een beetje samen met het vorige punt maar op momenten dat je het moeilijk hebt is het zaak om te bedenken waarom je bent gestart. Het is makkelijk om gelijk aan je verlangen toe te geven. Zeker omdat je doel nog een stip op de horizon is. Maar onthoud altijd wat je einddoel is. Wil je niet meer moe zijn als je de trap op loopt? Wil je jezelf niet meer schamen in je bikini op het strand? Of baal je ervan dat je steeds buiten in de kou moet staan om te roken? Blijf dit voor ogen houden. Jouw doel dat je voor ogen hebt, dat is waar je het voor doet.
  5. Zoek een coach: Het blijft lastig om jezelf te motiveren en om altijd gemotiveerd te blijven. Het is dus belangrijk dat je een onafhankelijk persoon inschakelt die jou kan helpen om gemotiveerd te zijn en te blijven. Daarnaast kan hij/zij je helpen om samen te achterhalen wat je hoofddoel is en dit concreet op te schrijven. Dit doel kan dan worden opgeknipt in kleinere doelen. Op basis van deze doelen kan dan samen een tijdlijn worden opgesteld. Verder is een coach er om mee te praten en tips te geven voor de momenten dat jij het lastig hebt. Tot slot zorgt een coach voor een extra stok achter de deur. Jij moet bij hem/haar “verantwoording” afleggen over waarom je wel of niet aan jouw doelen hebt gewerkt. Dit werkt als een extra motivatie.

Ben jij dus van plan om dit jaar echt jouw doelen te behalen? Volg dan zeker deze 5 tips om je goede voornemens in 2023 wel te behalen. Start met het zoeken van een coach en werk met hem/haar de overige punten uit. Zo heb jij veel meer kans van slagen om in 2023 echt jouw doelen te behalen.

Groetjes,

Bart

p.s. wil jij graag hulp bij het behalen van jouw doelen? Plan dan een afspraak in of stuur mij een mail!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake