Man maat push ups tijdens CrossFit training in sportschool Zevenbergen

Stoppen met eten om af te vallen.

In de 10 dagen dat deze jongen niet heeft gegeten is hij 8 kg afgevallen en als je alleen naar gewicht zou kijken lijkt dat dus een goede ontwikkeling (wanneer je doel is om af te vallen). Zoomen we verder in op zijn lichaamscompositie zien we dat zijn vetmassa is toegenomen met 0,4 kg en zijn spiermassa is afgenomen met bijna 5 kg. Dit zijn niet de cijfers die je wil laten zien. Het is natuurlijk te kort door de bocht om bij één persoon te zeggen: “Zo is het en niet anders.” Maar eigenlijk zeggen wij dit ook al jaren.

Jezelf uithongeren en echt veel te weinig eten heeft niet het gewenste effect als jij jouw droomlichaam wil bereiken. Het is belangrijk dat je een goede balans weet te vinden waardoor je misschien wat langzamer afvalt maar wel de juiste lichaamscompositie behoud. Je spiermassa is belangrijk want dit zorgt ervoor dat je sterker bent maar ook weerbaarder bent voor ziektes. Daarnaast zorgt deze spiermassa ervoor dat je verbranding hoger ligt. Je lichaam moet namelijk harder werken om deze spiermassa te behouden. Wanneer je deze spiermassa kwijtraakt door een crashdieet en je gaat als je bent afgevallen weer “normaal” eten gebruikt je lichaam dus minder energie want je bent voornamelijk spiermassa kwijtgeraakt. Dit zorgt ervoor dat je snel weer op je oude gewicht bent en dus eigenlijk meer vetmassa bevat dan voor je bent gestart.

Dit is ook de reden waarom we bij Better Through Movement niet alleen van een weegschaal uitgaan maar echt je lichaamscompositie bijhouden met onze InBody weegschaal. Want misschien is het getal op de weegschaal wel de gewenste kant op gegaan, maar als in je lichaam niet de gewenste ontwikkeling heeft plaatsgevonden dan ben je toch niet op de goede weg.

Stoppen met eten om af te vallen is dus niet de manier. Geef jezelf de tijd. Je hebt er jaren overgedaan om op dit gewicht te komen. Mik er dan ook niet op om binnen 6 weken op jouw gewenste gewicht te zijn. Vaar daarnaast niet blind op het getal op de weegschaal. Je lichaamscompositie is veel belangrijker en dan vooral de ontwikkeling die je daarin doormaakt. Een crashdieet is niet de oplossing. Een gezonde levensstijl waar je de rest van je leven plezier aan beleeft is dat wel.

Groetjes,

Bart

p.s. Heb jij hulp nodig met je voeding? Neem dan gewoon even contact op en wij helpen je verder.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake