Start met voeding

Wil je jouw sportieve prestaties verbeteren? Wil je afvallen? Of wil je misschien wel sterker/gespierder worden? Start met voeding. Voeding is namelijk de basis van alle sportprestaties maar zorgt er ook voor dat jij dagelijks goed kunt functioneren.

Voeding is de basis in de CrossFit Fitness Pyramide

Is het jouw doel om af te vallen? Als dit maar een paar kilo is, dan is het toevoegen van lichaamsbeweging vaak genoeg om dit doel te bereiken. Wanneer je graag 10 kilo of meer af wil vallen adviseer ik altijd een voedingscoachingstraject. Om af te vallen is het nodig om minder te eten dan je verbrand. Om dit doel te behalen is het belangrijk om ook echt zeker te zijn dat dit het geval is. Het afgezaagde gezegde: “Elk pondje gaat door het mondje” is wel degelijk waar. Het principe is simpel maar dit doel behalen is lastig. Het vraagt discipline maar ook coaching. Mensen denken soms dat bepaalde keuzes niet uitmaken maar dat is wel het geval. Een boterham met pindakaas voor de één is anders dan een boterham met pindakaas voor de ander. Het ligt er namelijk aan hoe dik jij je brood belegt.

Toen Cynthia net startte met haar coachingspraktijk heeft ze ooit iemand begeleid die haar boterham met kipfilet verving voor een boterham met appelstroop. Een boterham is immers een boterham niet waar. Maar dat ligt toch net even anders. De ene boterham is belegd met een eiwitrijk product en de andere boterham is belegd met een product dat bol staat van de suiker. Dit zorgt niet gelijk voor grote problemen. Maar wanneer je doel is om af te vallen zijn dit toch extra calorieën die jij op dat moment inneemt waardoor je jouw doelen niet behaald. Daarom is een coach om je daarbij te helpen echt geen gek idee.

Veel mensen denken dat met één of twee uurtjes sporten per week je echt af kunt vallen maar dit is vaak niet het geval. In het Engels heb je het gezegde: “You can’t outtrain a bad diet” en ook dat is waar. Een half uurtje op de loopband en een half uurtje op de hometrainer verbrand niet genoeg calorieën voor wat teveel wordt gegeten gedurende de week. Uiteraard is het goed dat je in beweging bent maar als je doel afvallen is heb je de belangrijkste stap overgeslagen. Start met je voeding!

Wanneer je meer spiermassa op wil bouwen is het zaak om juist meer eiwitten te eten. In principe maakt het niet uit hoe je deze eiwitten inneemt. Dit kan zijn door het eten van magere kwark, het eten van vlees of vis. Of door het nemen van een eiwitshake. Het is alleen wel belangrijk dat je voldoende eiwitten inneemt. Je spieren zijn namelijk opgebouwd uit eiwitten. Je lichaam heeft deze bouwstenen nodig om spieren op te bouwen. Zie het als het bouwen van een huis. Wanneer je een muur moet metselen heb je namelijk ook stenen nodig.

Tot slot is ook belangrijk wat je gaat doen.  Wanneer je een duursport gaat doen zoals wielrennen of hardlopen (langer dan 1 uur) is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten. Wielrenners en marathonlopers zie je vaak in de weer met gelletjes om ervoor te zorgen dat hun koolhydraatniveau op peil blijft. Je wil tijdens je sportprestatie niet geveld worden door een hongerklop waardoor je eigenlijk niet meer kunt presteren. Het innemen van eiwitten is op dit soort momenten niet zo belangrijk. Je lichaam heeft deze bouwstoffen pas nodig na je inspanning. Vergelijk het een beetje als een benzineauto aftanken met diesel. Dat is de verkeerde brandstof waardoor je auto dus niet kan rijden.

Natuurlijk zijn vetten ook belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Omega 3 vetzuren die goed zijn voor je hart maar ook voor je hersenen. Maar voor de behandeling van dit onderwerp echter wat minder belangrijk.

Wil je jouw sportprestaties verbeteren of afvallen dan wel aankomen. Start met je voeding. Dit is namelijk echt de basis. Het is namelijk zonde om supergoed je best te doen in de sportschool maar dan niet het resultaat te behalen dat je verdient.

Wil jij hulp bij het onder controle krijgen van jouw voedingspatroon? Dat is natuurlijk geen probleem. Je kunt altijd contact opnemen ik help je graag verder.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake