Word jij een sponsor van de zorg?

Nu het coronavirus op zijn retour is en we weer meer mogen, is het tijd om ook aan jezelf te denken. De mensen met een zwakkere gezondheid of met “ernstig” overgewicht bleken vatbaarder voor het coronavirus. Maar een ongezonde levensstijl maakt je niet alleen vatbaarder voor corona ook andere ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten komen veel vaker voor. Wanneer je echter op een punt bent aanbeland dat je daadwerkelijk ziek bent, is het lastig om het tij nog te keren. Dus ,word jij een sponsor van de zorg? Of is dit het sein om echt iets te veranderen?

Mensen die eenmaal te maken hebben gehad met hart- en vaatziekten zitten vaak hun leven lang vast aan medicijnen. Denk aan bloedverdunners of bloeddrukverlagers. Uiteraard zijn niet al deze ziektes direct toe te schrijven aan een ongezonde levensstijl. Een feit blijft dat wanneer je ongezond leeft dit wel de kans vergroot. Hart- en vaatziekten zijn echt welvaartziektes. Ongezond eten en weinig bewegen vergroten de kans op hart- en vaatziekten enorm en dus is het raadzaam hiermee aan de slag te gaan.

Diabetes type 2 is ook een ziekte die meer-en-meer voorkomt. Door een ongezonde levensstijl en de constante insulinepieken in je lichaam door veel suiker en bewerkt voedsel zorgt dit ervoor dat je een verhoogde kans hebt op diabetes. Daarnaast zorgt ook hier weer te weinig bewegen voor een nog groter risico. Diabetes is eigenlijk ook een ziekte waarbij je de rest van je leven genoodzaakt bent om insuline te spuiten. Er zijn gevallen bekend van mensen met diabetes type 2 die bij het aanpassen van hun levensstijl konden stoppen met insuline spuiten. Maar wil jij dit risico lopen?

Wanneer je eenmaal medicijnen gebruikt is het heel lastig om hiervan af te komen. Verder hebben de meeste medicijnen ook nog bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn dan weer zo heftig dat ook daar weer medicijnen voor geslikt moeten worden en voor je het weet heb je een pillenhandel thuis waar sommige drugsdealers jaloers op zouden zijn. Zo word je een sponsor van de zorg. Dat is dus een kant die je echt niet op wil gaan.

Het nadeel van dit alles is dat deze ziektes zich langzaam ontwikkelen en dit dus vooral een lange termijnvisie eist. Die ene sigaret gaat je geen kanker geven. Die ene chocoladereep geeft je geen diabetes of dat ene biefstukje geeft je geen hart- en vaatziekten. Maar het is het constante patroon van de verkeerde keuzes maken dat ervoor zorgt dat jij afstevent op een chronische ziekte en dat wil niemand. Zorg er dus voor dat je deze ziektes voor bent.

Hier zou ook zeker een taak liggen voor de overheid. Sport is belangrijk, maar de overheid heeft met de corona aanpak laten zien dat dit toch geen prioriteit heeft. MC Donalds bleef bijvoorbeeld gewoon open en de sportscholen dicht. Dit heeft een negatief effect gehad op de motivatie van velen. De overheid heeft zijn prioriteit duidelijk ergens anders liggen en verder dan een reclamecampagne om meer te bewegen komen ze dan ook niet. Wanneer mensen echter meer zouden bewegen en gezonder zouden leven zou er een enorme kostenbesparing geleverd kunnen worden omtrent de gezondheidszorg en eventueel zelfs uitval door ziekten. Iets om over na te denken?

De meeste mensen weten heus wel wat ze moeten doen. Echter ontbreekt de motivatie en de coaching. Mensen zonder plan een sportschool in jagen heeft weinig effect. Mensen weten niet wat ze moeten doen waardoor sommige zijn na een paar trainingen de motivatie al kwijt zijn. Een andere reden is dat mensen bang zijn oefeningen niet goed uit te voeren. Tot slot zitten mensen vaak al lang in een bepaald patroon. Dit zorgt ervoor dat een levensstijl heel lastig kan worden aangepakt zonder hulp van buitenaf.  

Bij Better Through Movement helpen wij mensen om dit patroon te doorbreken. Wij nemen mensen bij de hand en vertellen ze hoe ze het beste hun sportieve doelen kunnen bereiken. Regelmatig heb ik gesprekken met mensen die met tranen in hun ogen vertellen dat ze het echt beu zijn om zich steeds lustelozer te voelen of zelfs aangeven bang zijn om echt ziek te worden. Mensen zitten al te lang met zichzelf en hun gezondheid in de knoop en vinden het lastig om dit uit te spreken. Mijn team kan mensen helpen om echt gezonder door het leven te gaan maar uiteraard moet je dit wel zelf echt willen.

Welke keuze maak jij? Ga jij echt aan de slag met een gezondere levensstijl of word je een sponsor van de zorg? De keuze is aan jou.

Groetjes,

Bart

Kom je er zelf niet uit? Stuur mij gewoon een mail of een berichtje. Ik help je graag!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven