Niet eten om af te vallen?

Je hebt een lekkere zomervakantie achter de rug maar het is nu toch echt tijd om weer aan jezelf te denken en af te vallen. Je weet niet precies hoe je dit moet doen. Maar gewoon een dieet van crackers met zuivelspread en water en dan ben je zo weer op je oude gewicht. Toch? Maar is het wel zo slim om vrijwel niet te eten om af te vallen?

Natuurlijk gaat elk pondje door het mondje. Maar door dit tot het extreme door te voeren en maar een fractie van je dagelijkse caloriebehoefte te eten heeft dit negatieve gevolgen voor je lichaam. Zo val je in de eerste paar weken lekker veel af. Want je lichaam is niet gewend om zo weinig voeding binnen te krijgen. Ook voor jou is het moeilijk vol te houden. Want je loopt constant met een hongergevoel. Maar door je motivatie ga je door. Opeens merk je dat je een stuk minder afvalt. Je lichaam staat in de spaarstand. Je lichaam gaat extra zuinig om met de ingenomen calorieën.

Daarnaast zorgt deze rigoureuze manier van afvallen ervoor dat je veel spiermassa verliest. Je lichaam breekt niet alleen je vetmassa af maar ook je spieren. Het heeft energie nodig om te blijven functioneren. Dus wordt dit gezocht in het eigen lichaam. Een lagere spiermassa zorgt ervoor dat je minder sterk bent. Maar ook weer een lagere verbranding hebt. Om je spieren te onderhouden moet je lichaam namelijk aan het werk en dit zorgt voor een hogere caloriebehoefte. Tot slot ben je minder weerbaar voor ziektes. Jouw spiermassa zorgt ervoor dat je sterk, fit en weerbaar bent.

Door de mindere resultaten op de weegschaal raakt je motivatie in het slop. Je denkt dit is niks voor mij en gaat weer “normaal” eten. Je lichaam staat echter nog steeds in de spaarstand en je spiermassa is afgenomen. Dit zorgt ervoor dat je caloriebehoefte lager ligt en je komt dus sneller aan. Misschien ben je na een paar weken wel 5 kilo zwaarder dan toen je begon. Het welbekende jojo-effect.

Niet eten om af te vallen is niet de manier! Verlaag je calorie inname met maximaal 500 kcal van je dagelijkse behoefte. Zo blijf het behapbaar voor jezelf en voor je lichaam. Eet daarnaast voldoende eiwitten om je spiermassa te behouden. Misschien ben je langer bezig. Maar elke kilo die je nu kwijtraakt is blijvend!

Bij Better Through Movement gaan we samen aan de slag om jou te helpen bij het afvallen door middel van onze voedingscoaching. We gaan niet voor een crashdieet maar voor een levensstijl waar jij de rest van je leven profijt van hebt. Daarnaast bouw je door onze trainingen extra spiermassa op waardoor je verbranding nog hoger ligt.

Wil je dus afvallen? Denk dan zeker na voordat je klakkeloos vrijwel stopt met eten. Want niet eten om af te vallen is niet de beste keuze.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake