Eten na 8 uur maakt je dik?

Iedereen heeft dit al wel eens gehoord. Eten na 8 uur maakt je dik. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kortgezegd, nee. Er is geen proces in je lichaam dat ervoor zorgt dat eten na 8 uur je dikker en/of zwaarder maakt. Of dat calorieën na 8 uur dubbeltellen.

Soms heb ik een gesprek met iemand en die geeft aan van dat hij/zij vaak nog eet na 8 uur en dus weet waarom hij/zij dikker wordt. Maar dat is vaak niet de oorzaak van je gewichtstoename. Je verbranding gaat de hele dag door, dus ook ’s nachts. Het heeft dus geen invloed op je gewicht wat je in de avonduren eet. Wat er wel voor zorgt dat je zwaarder wordt is meer eten dan je verbrand. Eet je meer dan je nodig hebt en je wordt zwaarder/dikker.

Wanneer je in de avonduren op de bank zit gaat het beide meeste mensen eerder mis. Gedurende de dag is er een goed ritme. Je hebt vaste eetmomenten en kiest bewust voor gezonde dingen. In de avonduren plof je op de bank en zit je voor de tv en er komt “gezellig” een zak chips op tafel of wat andere snacks. Je gedachten liggen meer bij de tv dan bij het eten en voordat je het weet is de zak leeg. Je hebt er niet echt van genoten, maar toch tikken deze calorieën ook gewoon door.

Zorg er ook in de avonduren voor dat je bewust bent van wat je eet en drinkt. Zit je tv te kijken pak dan wat komkommer en tomaat in plaats van chips of een zak nootjes. Dit is veel lager in calorieën waardoor je minder snel te veel eet. Dit zorgt ervoor dat je ook gewoon na 8 uur nog wat kunt eten.

Dus, klopt het dat eten na 8 uur je dik maakt? Nee, dit klopt niet. Wanneer je gedurende de dag nooit meer calorieën eet dan je verbrand is er niets aan de hand. Maar je maakt wanneer je lekker op de bank zit sneller minder gezonde keuzes waardoor je snel toch te veel eet waardoor je aankomt. Blijf je dus altijd bewust van wat je eet.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake