Lachende mensen die verkleed zijn voor een workout en genieten van het eten.

De Waarheid over Maaltijden Overslaan en Afvallen

Het is iets waar velen van ons mee worstelen: afvallen. De strijd om die extra kilo’s kwijt te raken kan soms best lastig zijn. Je hebt vast ook wel eens een maaltijd overgeslagen, omdat je weet dat je vanavond uiteten gaat of dat je de dag ervoor het boekje te buiten bent gegaan. Het is erg verleidelijk want als je een maaltijd overslaat, eet je minder calorieën, toch? Maar is dat echt een goede manier om af te vallen?

Wat Gebeurt er als je Maaltijden Overslaat?

Wanneer je een maaltijd overslaat, zou je denken dat je automatisch minder calorieën binnenkrijgt. En ja, dat klopt tot op zekere hoogte. Maar nu komt het: je lichaam is een machine die energie nodig heeft om te functioneren. Als je een maaltijd overslaat, kan je lichaam in een ‘hongermodus’ terechtkomen, wat betekent dat het zijn stofwisseling (stofwisseling is de manier en snelheid waarop je lichaam voedingsstoffen omzet naar energie) vertraagt om energie te besparen. Dit kan ertoe leiden dat je minder calorieën verbrandt dan normaal, waardoor het moeilijker wordt om af te vallen en dit minder snel gaat. Het overslaan van maaltijden kan leiden tot een hongerklop, wat kan leiden naar jezelf overeten bij de volgende maaltijd. En laten we eerlijk zijn, wanneer je honger hebt, is het moeilijk om de gezondste voedingskeuzes te maken. Het is zelfs zo gemakkelijk dat het kan leiden naar snelle, gemakkelijke opties die meestal niet de beste zijn als het gaat om gewichtsverlies. Hierbij kan je denken dat je ’s avonds op de bank zit en zin hebt in een zak chips. Van een schaaltje ga je naar nog een schaaltje en eindstand is de gehele zak leeg.

De Slimste Aanpak voor Gewichtsverlies

Wat is dan de beste aanpak als het gaat om maaltijden overslaan en afvallen? Het draait allemaal om balans en regelmaat. In plaats van maaltijden over te slaan, focus je op het eten van gezonde maaltijden en snacks gedurende de dag. Een voorbeeld hiervan is dat je de maaltijden kan verkleinen als je weet dat je in de avond uiteten gaat. Stel je eet normaal 3 boterhammen als lunch, dan pak je er nu twee en kies je voor mager beleg. Vul je maaltijd aan met groenten zoals cherrytomaatjes of komkommer als de kans groot is dat je te weinig groenten krijgt voorgeschoteld in het restaurant. Vergeet ook niet om goed gehydrateerd te blijven door +/- 2L water te drinken.  

De Rol van Lichaamsbeweging bij Gewichtsverlies

Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging een goede en perfecte combinatie voor afvallen. Zo kan CrossFit bij Better Through Movement helpen bij jouw afvaltraject. CrossFit is een mix van cardio- en kracht, waar geen enkele dag hetzelfde is qua workout.  Oftewel CrossFit is perfect om in je routine te plaats en waarin je calorieën verbrand en spiermassa opbouwt.

Conclusie en Aanpak voor Langdurig Succes

Helpt het overslaan van een maaltijd om gewicht te verliezen? Misschien op korte termijn, maar op de lange termijn is het niet de beste aanpak. Door te kiezen voor gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en een regelmatige aanpak, kun je op een gezonde en duurzame manier gewicht verliezen. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: het vinden van een levensstijl die je kunt volhouden en die je helpt om je beste zelf te zijn.

Ben jij op zoek naar balans in training en voeding? Wij helpen je daar graag bij. Zet nu je stap en klik op de onderstaande knop “gratis intake” en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Groetjes,

Ariëtte

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake