Calorieëntellen is uit

Elk pondje gaat door het mondje dat is een gezegde dat klopt als een bus. Minder eten zou dus direct moeten resulteren in minder gewicht en vaak is dat ook zo. Maar je voeding en afvallen draait niet alleen om calorieëntellen. In deze blog leg ik uit wat er nog meer belangrijk is en waarom calorieëntellen uit is.

Je lichaamssamenstelling verbeteren door trainen en slechte gewoontes als jezelf volstoppen met chocolade, koekjes en ijs zorgt ervoor dat je jouw lichaam traint om te wennen aan deze slechte gewoontes. Ook wanneer je minder calorieën eet dan je verbrand zal je in theorie af kunnen vallen. Maar zorgt dit er echt voor dat je gezond bent en lekker in je vel zit? Door deze slechte gewoontes heb je vaak last van suikerdips, zijn je ontstekingswaardes hoger en is de kans op hart- en vaatziektes ook hoger.

Het eten van voldoende calorieën zegt niets over de vitaminen en mineralen die jij op dat moment binnenkrijgt. De meeste mensen die wij begeleiden eten vaak te weinig eiwitten. En eiwitten zijn nu net nodig voor je spieropbouw en herstel. Dit zorgt vaak voor meer spierpijn en minder progressie.

Mocht je op dit moment een minder gezonde levensstijl hebben en je gewicht “in toom” houden door meer te sporten dan is de kans groot dat wanneer je een keer wat minder tijd hebt om te trainen je snel in gewicht aankomt. Je hebt je namelijk aangeleerd om sneller ongezonde keuzes te maken.

Het is dus zaak om de focus te verleggen op voedingsbronnen van een hogere kwaliteit en bronnen die meer eiwitten bevatten. Veel gezonde voedingsmiddelen barsten van de vitaminen en mineralen en bevatten vaak een combinatie van eiwitten/vetten of eiwitten/koolhydraten. Gezonde voedingsmiddelen hebben vaak geen ellenlange ingrediëntenlijst en hebben vaak ook geen kleurrijke verpakking nodig.

Gezonde voeding zorgt er vaak ook voor dat je langer gevuld bent. Dit komt omdat deze producten meer vezels bevatten of gewoonweg langer nodig hebben om door je lichaam te worden verteerd. Dit zorgt ervoor dat je minder snel teveel eet!

Iedereen heeft momenten in het leven dat het wat minder loopt. Druk op je werk, druk met school. Of je hele dagplanning loopt in de soep. Wanneer je jezelf hebt getraind om gezonde keuzes te maken is het op zo’n moment ook makkelijker om dit te doen.

Dus wanneer je graag gezonder wil leven kijk dan ook of je gezonde keuzes maakt. Calorieëntellen is namelijk uit. Gezonde keuzes maken is in!

Groetjes,

Bart

p.s. Ben jij benieuwd of je jezelf hebt aangeleerd om gezonde keuzes te maken? Wat heb je afgelopen zaterdag gegeten voor ontbijt, lunch en avondeten? Wat had je gegeten als je druk was geweest? Heb jij een pizza of friet gekozen dan heb je werk aan de winkel!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake