10 tips tegen coronakilo’s

Elk pondje gaat door het mondje en wat er niet aan komt hoeft er ook niet af. Iedereen kent deze uitspraken wel. Het vervelende is dat ze nog waar zijn ook. Maar helaas blijft het lastig in de huidige tijd om je eetpatroon onder controle te houden. In het nieuws wordt zelfs al gesproken over coronakilo’s. Wanneer iets een eigen woord krijgt, weet je dat het menens is. Denk bijvoorbeeld aan anderhalvemetersamenleving (woord van het jaar) en Donald Ducken.

Met deze 10 tips tegen coronakilo’s kun jij aan de slag en zo voorkom je dat je binnen komt rollen wanneer de sportscholen weer opengaan.

  1. Drink je koffie zwart: Gedurende de dag worden vaak een hoop kopjes koffie gedronken. Wanneer je bekijkt dat een kopje koffie ongeveer 1kcal bevat en een kopje koffie met melk en suiker ongeveer 35 kcal. Zie je dat je bij 10 kopjes al 350 kcal binnenkrijgt. Dat is bijna net zoveel als een halve rookworst. Wanneer je steevast voor cappuccino kiest loopt dit op naar 460 kcal. Dat is voor een gemiddelde vrouw bijna een kwart van de totale caloriebehoefte. Nog beter is het om je koffie te vervangen voor water. Zo neem je minder cafeïne in en slaap je beter.
  2. Vervang pasta/rijst/aardappelen voor groenten: Groenten bevatten een stuk minder calorieën. Daarnaast bevatten groenten meer vitamines en mineralen waardoor je extra gezond bezig bent.
  3. Kies voor volkorenvarianten en vervang rijst voor zilvervliesrijst: Deze varianten zijn lastiger te verteren voor het lichaam. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel, daarnaast moet je lichaam harder werken, waardoor je weer meer calorieën verbrand bij het verteringsproces.
  4. Vervang frisdrank voor water: Frisdrank is lekker maar bevat veel suiker. Een glas cola bevat ongeveer 100 kcal. Daarnaast tik je zo een paar glazen weg gedurende de dag. Iets wat makkelijk kan leiden tot extra gewicht op de weegschaal. Kun je echt niet zonder frisdrank? Kies dan de zero variant. Ook niet gezond, maar bevat geen calorieën.
  5. Matig alcoholinname: nu je in de avond er niet op uit hoeft is het vaak lekker om een wijntje of een biertje bij het eten te nemen. Wanneer je thuiswerkt is het wellicht zelfs aanlokkelijk om voor 4 uur je eerste drankje te nemen. Helaas zorgt alcohol snel voor die extra calorieën. Daarnaast is het vaak zo dat wanneer je een paar glazen alcohol leeg hebt je geen zin hebt om nog iets te ondernemen. Dus de workout wordt verplaatst naar “morgen”. Tot slot heeft alcohol ook nog tot gevolg dat je sneller geneigd bent om te gaan snaaien. Wat alcohol dus extra gevaarlijk maakt in de strijd tegen de coronakilo’s.
  6. Kies voor gezonde snacks: Nu je meer thuis bent en vaker voor de TV hangt is het verleidelijk om sneller een zakje chips, een koekje of een zakje borrelnootjes te pakken. Eten na een bepaald tijdstip maakt je niet dik. Maar vaak wordt na 8 uur het eten wat gegeten wordt er niet gezonder op. Wie kent het niet. De hele dag gaat het lekker, gezond ontbijtje, salade als lunch en daarna nog een flink bord met groenten bij het avondeten. In de avond voor de TV en dan komen de chips en de nootjes op tafel. Je harde werk van die dag vrijwel voor niks geweest en dat is jammer. Zit je voor de TV, kies dan eens voor een schaaltje met komkommer en snoeptomaatjes. Het is vaak meer het idee dat je iets te knabbelen hebt. Probeer het maar eens.
  7. Laat een snaccident je dag niet vergallen: Heb je de hele dag goed gegeten, pak je eigenlijk zonder erbij na te denken een koekje. Verdikkeme, nu is het toch al kapot en je begint te snaaien. Nog een paar koekjes, zakje chips en wat nootjes.  Laat zo’n moment je goede flow niet vergallen. Je bent maar een mens en dat kan gebeuren. Probeer na je koekje de goede draad weer op te pakken, in plaats van de rest van de dag niet meer op je eten te letten.
  8. Plan een cheatmoment in: Om een snaccident te voorkomen is het belangrijk een cheatmoment in te plannen. Dit doe je 1x per week en geniet daar ook van. Dit kan een frietje zijn. Maar ook iets anders wat je lekker vindt. Wanneer je een etentje gepland hebt staan kun je dit beschouwen als jouw cheatmoment van die week. Wanneer je deze momenten inplant is het makkelijker om je gezonde maaltijden vol te houden en heb je iets om naartoe te leven.
  9. Verhoog je eiwitinname: Eiwitten zijn lastiger te verteren waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Kies dus bijvoorbeeld voor magere kwark bij de lunch in plaats van een boterham met kaas. Wanneer je langer verzadigd bent heb je minder behoefte om te snaaien.
  10. Zorg voor een negatieve caloriebalans: Je kunt nog zo gezond eten. Maar wanneer je meer eet dan je verbruikt, dan word je zwaarder. Zorg dus altijd dat je onder je caloriebehoefte blijft. Dan hoeft de weegschaal geen vijand te worden.

Met deze 10 tips tegen de coronakilo’s kun jij aan de slag. Heel veel succes en blijf vooral bewegen.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake