Wil jij vooral niet ziek zijn?

De afgelopen 2 jaar gaat het in elk nieuwsbericht over niks anders dan corona. Mensen willen niet ziek worden, mensen zijn bang om ziek te worden of zijn misschien zelfs bang om ernstig ziek te worden. Uiteraard wanneer je met een andere ernstige ziekte te maken krijgt wil je maar één ding en dat is niet ziek zijn. Maar als je volgens normale omstandigheden “gezond” bent hoe gezond ben je dan eigenlijk? Wil jij vooral niet ziek zijn of echt kunnen genieten van je leven?

Wanneer je volgens algemene begrippen gezond bent en dus niet ziek, maar je bent al buitenadem als je de trap oploopt of je kunt niet met je (klein)kinderen spelen omdat je conditie dit niet toelaat, ben je dan wel zo gezond? Ik heb lessen met mensen gedaan die op hun 35e niet in een squat (hurkzit) kunnen zitten of hun armen niet boven hun hoofd krijgen. Ik heb lessen gedaan met twintigers die na een workout van 3 minuten kapot op de grond lagen. Dit allemaal door te weinig bewegen en slecht eten. Dus een ongezonde levensstijl. Kun je jezelf dan gezond noemen op zo’n moment? Wat is je kwaliteit van leven als je vooral niet ziek wil zijn maar verder een slechte algehele conditie hebt?

Sickness-wellness-fitness schaal CrossFit

De oprichter van CrossFit heeft een sickness, wellness en fitness schaal opgesteld. Aan de hand van bepaalde benchmarks wordt bepaald waar jij in deze schaal valt. Denk aan hartslag in rust, bloedsuikerspiegel, BMI, vetpercentage, bloeddruk etc. Wanneer we naar de gemiddelde westerse mens kijken valt hij/zij tussen de sickness en de wellness in. Dit kan komen door slechte eetgewoontes, overgewicht maar ook door te weinig bewegen. Ook als je dus niet ziek bent kun je aan de hand van deze benchmarks toch worden onderverdeeld aan de verkeerde kant van de schaal.

Daarnaast ben je wanneer deze benchmarks niet op orde zijn vatbaarder voor ziektes of zijn ongezonde waardes een voorbode voor bepaalde ziektes. Denk hier bijvoorbeeld aan een hoge cholesterol, wat een voorbode is voor hart- en vaatziektes. Je hoeft je dus op dit moment niet ziek te voelen om toch door je levensstijl op weg te zijn naar ziekte.

Met enige regelmaat starten mensen bij mij die de knop om willen zetten. Ze zijn er klaar mee dat hun conditie te wensen overlaat. Ze voelen zich de hele dag moe en lusteloos en zitten gewoon niet lekker in hun vel. Al na 8 weken merkt iedereen verschil. Ze hebben meer energie, zitten beter in hun vel en ook zijn ze vaak blijer met hun spiegelbeeld. Met wat kleine aanpassingen in je leven, denk aan 2 keer per week sporten en het aanpassen van je voeding kun jij ook lekkerder in je vel zitten.

Dus wil jij vooral niet ziek zijn, of wil je een echt hogere kwaliteit van leven? Wanneer je elke avond lusteloos op de bank zit en je bij het minste of geringste buitenadem bent is het echt tijd om dit aan te pakken. Verhoog jouw levenskwaliteit en gooi het roer om start met meer bewegen en gezonder eten. Ook jij verdient het!

Heb je hier vragen over of ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gewoon contact op.  

Groetjes,

Bart
p.s. ben jij al lid van de fitness 0168 pagina op Facebook?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake