Spierpijn? Hier zijn 5 tips voor sneller herstel!

De zomervakantie loopt ten einde en iedereen staat weer in de startblokken om het sporten weer op te pakken. Nu je een aantal weken wat minder hebt gesport of vooral ontspannen hebt, is de kans groot dat je meer spierpijn hebt na je trainingen. Met deze tips herstel je sneller en ben je binnen no-time weer klaar om te trainen.

  1. Denk aan je nachtrust: De eerste van deze 5 tips voor sneller herstel is focussen op je nachtrust. Om goed te herstellen heb je een goede nachtrust nodig. Tijdens je slaap herstelt je lichaam namelijk van de activiteiten van de dag. Zorg dus altijd dat je tussen de 7 á 8 uur per nacht slaapt om optimaal te herstellen van je sportprestaties.
  2. Drink voldoende water (+/- 2 liter): Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Water is dus superbelangrijk om te overleven. Ook heeft water een reinigende werking op je lichaam. Je lichaam gebruikt namelijk het water om afvalstoffen af te voeren. Daarnaast zorgt water ook voor het transport van voedingsstoffen naar de cellen in je lichaam. Uiteraard zijn deze 2 functies superbelangrijk voor je herstel. Door voldoende water te drinken zorg jij ervoor dat je snel weer klaar bent voor je volgende training.
  3. Eet voldoende eiwitten: Je spieren zijn voornamelijk opgebouwd uit eiwitten en water. Wil je dus snel herstellen na je training, moet je ervoor zorgen dat er voldoende bouwstoffen aanwezig zijn. Eet dus elke dag tussen de 1,6 en 2,2 gram eiwitten verdeeld over de dag. Lang werd gedacht dat voor een beter herstel je maximaal 30 minuten na de training snelle eiwitten moest innemen. Maar dit is al een tijdje ontkracht. Je hoeft dus echt niet direct na je training naar de bar te rennen voor je eiwittenshake. Eet voldoende eiwitten op een dag om goed te herstellen zodat je de volgende les weer vol aan de bak kunt gaan.
  4. Blijf in beweging: Vaak gaan mensen met spierpijn stilzitten omdat het natuurlijk allemaal niet prettig aanvoelt om te bewegen. Wanneer je benen zwaar aanvoelen en elk toiletbezoek weer een uitdaging is om te gaan zitten of weer te gaan staan dan is het een opgave om in beweging te blijven. Toch is het advies om te blijven bewegen. Door matige activiteit stijgt de hoeveelheid bloed die naar je spieren wordt gebracht. Dit zorgt er weer voor dat afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Blijf wel op een gematigd tempo bewegen. Het heeft geen nut om na je warming up een nieuwe PR weg te zetten. Dit werkt alleen maar averechts.
  5. Luister naar je lichaam: Dit lijkt een beetje in tegenspraak te zijn met punt 4. Want je wil wanneer je veel spierpijn hebt zo min mogelijk bewegen. Maar het is wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Vooral in de CrossFit wereld waarbij trainingen “verslavend” zijn ligt overtraining op de loer. Wanneer je spierpijn hebt of het herstellen van je trainingen steeds langer duurt neem dan wat rust. Het is ook niet erg om zo nu en dan een paar dagen voor jezelf te nemen. Maak je hoofd leeg, ga een rondje wandelen, ga wat fietsen en lees een boek. Zo kun jij ook weer fris aan je nieuwe training beginnen. Maar dat moet na de vakantie geen probleem zijn.

Heb je dus last van spierpijn na je trainingen of wil je sneller herstellen zodat je eerder klaar bent voor je volgende training? Zorg dan voor voldoende nachtrust, drink voldoende water en eet voldoende eiwitten. Ook als je spierpijn hebt blijf dan in beweging en luister vooral naar je lichaam. Het is niet erg om een paar dagen niet naar de gym/box te gaan. Gebruik deze tijd om je hoofd leeg te maken en nieuwe doelen te stellen. Zo ben jij weer helemaal klaar voor je volgende training. Volg al deze tips op voor sneller herstel van je training. Je kunt natuurlijk ook starten met 1 van de 5 tips en kijken hoe je lichaam hierop reageert en vanuit daar opbouwen. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat dit dus ook zeker weten via de mail.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven