Vrouw traint met gewichten tijdens CrossFit les in sportschool Zevenbergen

Sporten en blessures

Ondanks dat sporten super gezond voor je is kun je natuurlijk altijd een blessure oplopen. Sporten en blessures komen zeker voor en de ene sport is natuurlijk blessuregevoeliger dan de andere. Maar als je naar de voordelen kijkt dan blijft sporten toch echt belangrijk. Als je toch een blessure oploopt, wat is dan belangrijk om te doen?

Afhankelijk van de blessure is het vaak belangrijk om een professional in te schakelen. Dit kan een fysio  of coach zijn, maar ook een dokter. Aan de hand van het advies dat je krijgt ga je samen met deze professional een behandelplan opstellen om zo snel als mogelijk weer hersteld te zijn en verder te gaan met wat je het liefste doet. Volg dit advies natuurlijk op en forceer niets. Voor je het weet ben je nog verder van huis.

Als je verder mag en kunt trainen pas je de trainingen aan. Het is natuurlijk belangrijk om je blessure niet te verergeren en dus je lichaamsdeel van de blessure te ontzien. Heb je een blessure aan je arm? Gebruik de andere arm of train vooral je onderlichaam. Heb je een blessure aan je been dan kun je natuurlijk je andere been gebruiken of ervoor kiezen meer oefeningen zittend te doen.  Vaak is het wel raadzaam om te blijven bewegen dus zoek altijd naar alternatieven Al is dat met een blessure aan sommige lichaamsdelen wat makkelijker dan bij andere.

Om te voorkomen dat je blessure terugkomt kun je oefeningen doen om je spieren sterker te maken. Vaak krijg je van de fysio aanvullende oefeningen mee. Dat gebeurt niet voor niets. Voer deze oefeningen uit en blijf dit ook doen na je behandeling. Zo voorkom je dus echt blessures!

Maar zoals gezegd forceer niks en neem je tijd om goed te herstellen. Met luisteren naar je lichaam kom je echt een stuk verder dan gewoon doorduwen en hopen dat het over gaat. Vaak helpt het al om gewoon even rustig aan te doen en dus oefeningen aan te passen.

Bij Better Through Movement passen we ook gewoon oefeningen aan als je last hebt van een blessure. Vaak is het ook niet nodig om helemaal te stoppen met trainen. We zorgen dan dat ondanks dat je niet alles mee kunt doen, toch met een voldaan gevoel de deur uitstapt. Vaak doen we dit zelfs in samenspraak met de fysio. Als wij weten wat wel en niet kan dan maakt dit het werk voor de trainers natuurlijk ook een heel stuk makkelijker. Daarnaast kunnen we helpen met oefeningen die ervoor zorgen dat jij sterker wordt en dus minder blessuregevoelig.

Luister dus naar je lichaam en neem de tijd om te herstellen. Sporten en blessures horen er bij, ook al is het vervelend. Maar door de juiste stappen te zetten ben je snel weer blessurevrij en weer lekker aan het trainen.

Groetjes,

Bart
p.s. Heb jij blessures waar je hulp bij nodig hebt?

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake