Wat ik miste bij de coronapersconferenties

We zijn in de coronapandemie gelukkig in rustiger vaarwater terecht gekomen. De lockdowns liggen niet meer zo zeer op de loer en dat is prettiger voor iedereen. Daarnaast zijn de meeste maatregelen losgelaten en ook dat zorgt ook voor meer bewegingsvrijheid. Dat geeft een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen twee jaar en om te bekijken wat ik miste bij de coronapersconferenties.

Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat ik niet in de schoenen hoef te staan van Mark Rutte, Hugo de Jonge en later Ernst Kuipers. Welke beslissing je ook maakt er zijn altijd mensen gedupeerd en je doet het dus eigenlijk nooit goed. Of ik het verder eens ben geweest met de maatregelen en de noodzaak van de maatregelen is niet aan de orde in dit blog. Dit is namelijk een kruitvat waar ik mij niet in ga begeven en in principe dit ook niet de plaats is om hierover te discussiëren.

Een aantal dagen geleden kwam ik een blog tegen over de situatie in de VS en de aanpak van de pandemie daar en ook al waren er wat verschillen. Ook waren er een hoop overeenkomsten te zien. Zeker gezien de aanpak en ook de manier van communiceren. Dit gaf mij de inspiratie om te kijken naar de aanpak hier in Nederland.

Er is in de gehele coronatijd vooral geprobeerd om besmetting te voorkomen en zo ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen (ernstig) ziek zouden worden. Dit hebben we gedaan door het wassen van de handen, afstand houden, mondkapjes en zelfs lockdowns. Maar zou het ook niet slim zijn om te zorgen dat mensen minder ziek zouden worden. Uiteraard is de geprobeerd te bewerkstelligen door vaccinaties. Maar er is al die tijd een veel simpelere manier voorhanden geweest. Een manier die eigenlijk in geen enkele persconferentie naar voren is gekomen. Meer bewegen en gezonder eten!

Onderzoek toont aan dat mensen met een ongezonde levensstijl (inname van veel suiker en weinig bewegen) een grotere kans lopen ernstig ziek te worden of te sterven na een COVID19 besmetting. Iets dat natuurlijk de druk op de ziekenhuizen enorm verhoogt. Zou het dus niet beter zijn om te adviseren dat mensen hun levensstijl aan moeten passen.

In het begin was dit natuurlijk lastig. Er was nog weinig bekend en het aanpassen van je levensstijl duurt langer dan een aantal weken. Het verliezen van gewicht is niet 1-2-3 gedaan wanneer je bijvoorbeeld 10 kilo te zwaar bent. Maar op een tijdsbestek van 2 jaar (totale duur van de pandemie) was dit een bijzonder goed advies geweest. Ik miste dus dit advies tijdens de coronapersconferenties. Sterker nog eigenlijk werd het tegenovergestelde gedaan. Sportscholen werden gesloten en mensen werden thuis opgesloten door de lockdowns waardoor wij deze mensen lastig konden bereiken. Hierdoor was het ook voor ons niet mogelijk deze mensen te helpen bij het aanpassen van hun levensstijl.

Een ander onderzoek in de VS toont aan dat op een populatie van 15 miljoen mensen 10% meer dan 5 kg aankwam in 1 jaar tijd. 2% daarvan kwam zelfs meer dan 12 kilo aan. 2% lijkt niet veel. Maar op 15 miljoen mensen is dat al snel 300.000 personen. Als oorzaak wordt onder andere stress genoemd. Sport zorgt ervoor dat jij even stoom kunt afblazen en jouw stressniveau dus daalt. Daarnaast zorgt sporten in het algemeen er weer voor dat je minder kans hebt om ernstig ziek te worden. Een win-win situatie dus.

Er is mei vorig jaar door de Rijksoverheid wel een reclamecampagne opgezet. Maar ik denk dat dit minder effectief is als je vervolgens weer de sportscholen sluit en de slijterijen en MC-Drive openlaat. Wanneer echt duidelijk is dat bewegen en gezonder eten helpt tegen COVID 19, benoem dit dan. Tijdens de persconferenties bereik je een miljoenenpubliek en wellicht hadden Mark Rutte en Hugo de Jonge wel de enige echte Fitfluencers geweest. Arie Boomsma, eat your heart out!

Wat ik miste tijdens de coronapersconferenties is dus één ding. Dat is het advies om meer te sporten en gezonder te eten. Het zou toch fantastisch zijn dat Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie had gezegd: “Was je handen stuk, houd 1,5e meter afstand en ga dagelijks 20 minuten wandelen.” Het lijkt nu wat vreemd en het is een koe in de kont kijken. Maar het had wellicht een hoop ernstig zieken kunnen schelen en dat is waar de persconferenties uiteindelijk om draaide.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake