CrossFit en blessures

Afgelopen week kreeg ik een bericht van een lid omdat ze in het ziekenhuis was geweest. De dokter gaf als advies om haar klachten te verlagen door haar spieren sterker te maken. Nou, daar zijn we samen natuurlijk keihard voor aan het werk dus supergoed zou je zeggen. Helaas vond de arts, CrossFit geen geschikte sport vanwege de grote kans op blessures. Dit doet mijn trainershart pijn. Het stigma dat aan CrossFit kleeft blijft nog steeds dat het blessuregevoelig zou zijn.

Dit lid heeft gelukkig gewoon vertrouwen in wat wij doen en waar wij voor staan bij Better Through Movement. Maar er zijn genoeg mensen die alles wat een man/vrouw in witte jas zegt direct voor waarheid aannemen. Hij/zij heeft er immers voor geleerd niet waar? Maar is bij CrossFit het gevaar op blessures echt hoger?

CrossFit is een relatief veilige sport. Natuurlijk werken we met gewichten en met high-impact oefeningen onder vermoeidheid. Dus het is altijd belangrijk om na te blijven denken. Maar dit is met elke sport zo. We hebben bij deze sport echter niet te maken met onverwachte bewegingen of klappen/stompen op een gewricht of bot. Of snelle veranderingen van richting. Iets dat je bijvoorbeeld wel bij hockey, tennis of voetbal terugziet. Deze sporten worden allemaal gezien als relatief veilig. Kom je bij een dokter komt en geef je aan te hockeyen of te tennissen? Dan zal niet snel gezegd worden van ai, zou je dat wel doen.

Wat zegt de wetenschap? In het volgende onderzoek is te lezen dat CrossFit geen hogere en soms zelfs een lagere kans op blessures heeft dan reguliere sporten zoals olympic weightlifting, voetbal en hardlopen op de baan. Daarnaast staat in dit onderzoek dat de kans op blessures extra wordt verlaagd wanneer een trainer je helpt om technieken goed uit te voeren. Iets wat we bij Better Through Movement altijd doen.

Wanneer we de volgende onderzoeken naast elkaar leggen dan laat dit onderzoek zien dat de kans op blessures bij CrossFit 2.3 is op 1000 trainingsuren. Gekeken naar het volgende onderzoek waarbij bijvoorbeeld voetbal een kans op een blessure van 8/1000 trainingsuren laat zien. Of basketbal 8.5/1000. Kunnen we wel stellen dat CrossFit niet zo gevaarlijk is als dat vaak wordt gezegd.  

Het beoefenen van een sport komt altijd met risico’s. Wanneer je geen risico wil lopen is het beter om de hele dag op bed te blijven liggen of op de bank te zitten. Dit zorgt echter voor een hoop meer fysieke en mentale problemen. Wat ik vooral duidelijk wil maken is dat het nooit zo zwart-wit is en dat een arts niet zomaar kan zeggen dat iets gevaarlijk is vanuit een onderbuik gevoel. Sommige mensen werken hard om zichzelf te verbeteren en gezonder en fitter te voelen. Waarom zou je ze dan op deze manier weer laten twijfelen? Ben vooral blij dat mensen in beweging zijn. Er zijn genoeg trainers die echt wel weten wat ze doen en klaarstaan om mensen verder te helpen.

Blijf lekker sporten en blijf vooral gezond. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen.

Groetjes,

Bart

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake